Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno vypíše soutěž na podobu Jižního centra s nádražím pod Petrovem

Rada města Brna včera na schůzi schválila záměr vyhlásit otevřenou anonymní dvoukolovou urbanistickou-dopravní soutěž na řešení nové městské čtvrti tzv. Jižního centra ve variantě s nádražím v centru – pod Petrovem.

Do hledání nejlepší varianty rozvoje města při zachování nádraží v centru zapojí Brno týmy špičkových urbanistů a architektů. Jediná dosud existující studie rozvoje Jižního centra totiž počítá pouze s variantou odsunu brněnského nádraží mimo střed města.

Podle náměstka primátora pro územní rozvoj Martina Andera (SZ) je ale nezbytné veřejnosti představit i urbanistické pojetí Jižního centra pro variantu modernizace železnice s nádražím v centru – pod Petrovem.

„Tento a příští rok bude Správa železniční dopravní cesty porovnávat obě varianty umístění nádraží. Bude zároveň zkoumat jejich návaznost na rozvoj města. Pokud nám na stole leží jen jedna varianta s nádražím v odsunuté poloze, investor nebude mít kompletní podklady,“ komentoval důvody rozhodnutí Ander.

Příští rok na podzim spolu s konáním krajských voleb a doplňujících voleb do Senátu je navíc vyhlášeno místní referendum, ve kterém se bude moci veřejnost k poloze nádraží vyjádřit.

„Je nezbytné dát lidem možnost rozhodovat o tak zásadní věci na základě kompletních podkladů, kdy bude možné snadno srovnat plány na rozvoj Brna v jednotlivých variantách polohy nádraží. Vyhlášením otevřené urbanistické soutěže plníme slib, že do plánování rozvoje města zapojíme špičkové urbanisty a architekty,“ dodal Ander.

Na vypracování základního konceptu soutěže se podíleli zástupci České komory architektů, podle jejichž ustálených pravidel soutěž proběhne. Navrhovaná výše rozpočtu soutěže je 8, 8 milionu korun.

Pro srovnání: celkové náklady soutěže a následné změny územního plánu v souvislosti s variantou odsunu nádraží byly v roce 2004 schváleny tehdejším vedením města ve výši 22 milionů korun.

Veřejná dopravně-urbanistická soutěž bude dvoukolová. První kolo má podle schváleného harmonogramu skončit v září, výsledky následného druhého kola by porota mohla vyhlásit na konci tohoto roku.

Foto: Jiří Prýgl

Štítky Brno, soutěž, Brněnský Petrov, Martin Ander, Správa železniční dopravní cesty, Senát Parlamentu ČR, Česká komora architektů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vypíše soutěž na podobu Jižního centra s nádražím pod  Petrovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.