Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brno v letošním roce zaplatí za řádění sprejerů 2 miliony korun

Brno je po Praze druhým nejposprejovanějším městem České republiky. Škody způsobené sprejery v loňském roce na domech v historickém jádru a některých ulicích činily 3 650 000 korun. V letošním roce brněnský magistrát vynaloží 2 000 000 korun za jednorázového odstranění graffiti, investice do preventivní ochrany letos nezvažuje.

Brno za uplynulé 2 roky zaplatilo celkem 6 milionů korun za odstranění graffiti, letos plánuje vynaložit 2 miliony korun, které investuje do jednorázového čištění. „V letošním roce neuvažujeme o žádné investici do preventivní ochrany městského majetku před sprejery,“ sdělil Petr Gabriel, vedoucí odboru správy majetku Magistrátu města Brna.

Nejčastějším způsobem odstranění graffiti je přetření nátěrovou barvou bez použití preventivní ochrany. Tato metoda ale nemá při boji se sprejery téměř žádný efekt. Čerstvě natřená zeď je pro ně naopak lákadlem,“ řekla Hana Folwarczná, ředitelka společnosti graffitimagic.cz.

V březnu letošního roku provedla společnost průzkum mezi odběrateli antigraffiti prostředků ze kterého vyplynulo, že 80 procent ploch ošetřených ochrannými nátěry již sprejeři znovu neponičili. Zbývajících 20 procent míst bylo opětovně posprejováno pouze jednou, přičemž po omytí již zůstalo čisté. „Jakmile sprejeři zjistí, že barvy ze zdi stékají, nebo že je dílo po pár hodinách či dnech odstraněno, uvědomí si, že na takovém místě pouze plýtvají materiálem, a odejdou tvořit jinam,“ dodala k průzkumu Folwarczná.

Preventivní opatření chrání domy v Králově Poli

Posprejovanou fasádu jsme opakovaně přemalovávali barvou, ale sprejeři ji pokaždé znovu poškodili. Pomohl až antigraffiti nátěr, po jehož použití vandalové omítku posprejovali jen jednou a to jsme jednoduše omyli vodou,“ popsal zkušenost František Štěpánek, který má ve správě městské domy v Brně Králově Poli, kde už graffiti řešit nemusí. Antigraffiti nátěry používá v Jihomoravském kraji na nově opravené objekty například Znojmo a na problematická místa také Vyškov.

Tisková zpráva

Štítky Brno, graffiti, dům, Česko, Praha, Petr Gabriel, František Štěpánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno v letošním roce zaplatí za řádění sprejerů 2 miliony korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.