Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno trápí světelný smog, hvězdy jsou v nedohlednu

Chcete-li pozorovat noční brněnskou oblohu, musíte vyjet za město nebo se na ni podívat zblízka dalekohledem z hvězdárny na Kraví hoře. Světelné znečištění znemožňuje, aby zájemci mohli na nebi pozorovat jasné hvězdy.

Světelný smog trápí Brno mnoho let. Pouliční osvětlení, které svítí do oken, do okolí zářící osvětlené billboardy nebo nasvícené dominanty města a další historické památky, kostely a významné budovy.

Světelný smog, se kterým se potýkají všechna velká města, je problém moderní doby. Chceme ho řešit a negativní dopady na noční tvář Brna postupně snižovat,“ řekl předseda komise životního prostředí rady města Mojmír Vlašín (SZ).

Podle něj by například památky mohly svítit jen do půlnoci, pro veřejné osvětlení je řešením používání moderních úsporných žárovek a takových svítidel, která nerozptylují světlo do okolí na všechny strany.

„Bydlíme ve druhém patře a celou noc nám svítí do oken pouliční lampa. Ani závěsy nepomohly, tak jsme si museli pořídit žaluzie, abychom mohli klidněji spát. Přes léto, když je v noci horko, ale kvůli světlu nemůžeme mít okna otevřená a větrat,“ postěžoval si Jan Němeček z Králova Pole.

Hvězdář a místopředseda komise životního prostřed Jan Hollan(ANO) vidí problém světelného smogu v technickém řešení lamp. „Je třeba použít taková stínidla, která budou směřovat světlo do silnic a na chodníky a nebudou svítit, jak se říká, pánu bohu do oken,“ uvedl Hollan.

Na druhou stranu jsou některé ulice v okrajových částech města, kde by osvětlení naopak přivítali. „Když se v noci po službě vracím domů neosvětlenou cestou, docela se bojím. Pořád se ohlížím za sebe, jestli mně někdo nejde v patách,“ svěřila se Gita Králová z Medlánek.

Městská společnost Technické sítě Brno, která má osvětlení na starosti, pracuje na analýze, která současný stav zmapuje a jehož závěry budou pro vedení města doporučením, jak světelný smog v Brně řešit. Už nyní ale ročně vymění desítky zastaralých pouličních světel za úspornější, výkonnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí.


 

Štítky Brno, smog, okno, osvětlení, Jan Hollan, Mojmír Vlašín, Technické sítě Brno, akciová společnost, Jan Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno trápí světelný smog, hvězdy jsou v nedohlednu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.