Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno si připomene výročí 17. listopadu

Ve svátek 17. listopadu si budou také Brňané připomínat Mezinárodní den studentstva, čtvrtstoletí od sametové revoluce i výročí ukončení první světové války. Naplánováno je hned několik vzpomínkových akcí, demonstrací a pochodů.

V pondělí v 10 hodin se uskuteční pietní akt u památníku tří odbojů u budovy krajského soudu v Rooseveltově ulici.

O hodinu později začne jen několik metrů dál, na Malinovského náměstí, akce Chci si s Vámi promluvit, pane prezidente.

„Odpískáme fauly prezidenta a symbolicky pozvedneme červené karty. Současně lidé budou moct podepsat Manifestační petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana," řekla organizátorka Michaela Suchardová.

Svolavatelům protestu hlavně vadí prezidentovo chování z poslední doby. „Nesouhlasíme s tím, jak prezident zastupuje a reprezentuje Českou republiku. Chceme upozornit na možné dopady jeho počínání, které mohou náš stát poškodit," doplnila Suchardová.

Poté demonstranti projdou Kobližnou ulicí na náměstí Svobody.

Ve 14 hodin začne na stejném místě demonstrace Dělnické mládeže pod heslem Den mezinárodní jednoty: Alternativa existuje. Po úvodních projevech budou její účastníci pochodovat z Malinovského náměstí ulicí Divadelní, Nádražní, přes Nové sady na Kopečnou.

Na Malinovského náměstí zase bude ukončen pochod mladých křesťanských demokratů. „Posílíme naše hlídky, aby nedošlo ke střetu s Dělnickou mládeží," řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Na Komenského náměstí začne ve 14 hodin zase shromáždění organizované studenty Masarykovy univerzity Listopadem to nekončí. Ti odtud půjdou Husovou ulicí a průvod zakončí v Denisových sadech.

V 18 hodin mají na Moravském náměstí sraz účastníci lampionového průvodu k Mezinárodnímu dni studentstva, který projde ulicemi města a bude přibližně v 21 hodin ukončen na Kraví hoře.

Jeho cílem je připomenutí tragických listopadových událostí roku 1939. Po něm bude následovat společná modlitba v kostele sv. Augustina na náměstí Míru a následně posezení v klubu Topas v Kounicových kolejích.

Výročí 17. listopadu si připomene také Divadlo Husa na Provázku. V pravé poledne zde Česká televize v exkluzivní předpremiéře promítne čtyři filmy z cyklu České století v režii Roberta Sedláčka: Musíme se dohodnout (1968),  Je to jen rock´n´roll (1976), Poslední hurá (1989) a  také závěrečný díl unikátní filmové série Ať si jdou (1992), která rozkrývá tabu klíčových událostí našich moderních dějin od Masaryka ke Klausovi a Mečairovi.

Štítky Brno, 17.listopad, revoluce, Mezinárodní den studentstva, první světová válka, Sametová revoluce, Michaela Tejmlová, Miloš Zeman, Česko, Robert Sedláček, Masarykova univerzita, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si připomene výročí 17. listopadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.