Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno-sever povede koalice ČSSD, ANO, A co Brno?, TOP 09 a SZ

Městskou část Brno-sever povede koalice ČSSD, ANO, hnutí A co Brno?, Strana zelených a TOP 09, řekl starosta Rostislav Hakl (ČSSD). Zástupci všech pěti stran a hnutí se dnes dohodli, že platí koaliční smlouva podepsaná po loňských říjnových volbách. Kvůli stížnosti na platnost voleb však měla přerušenou účinnost, doplnil Hakl.

Krajský soud v Brně dnes vyvěsil na webu rozhodnutí, kterým zamítl stížnost na volby. Proto Hakl, který by měl zůstat starostou, svolal ustavující zastupitelstvo na 19. března. Vítězné hnutí Sdružení občanů Lesné skončí v opozici stejně jako ODS, která dosud s ČSSD vládla. Představitele budoucí opozice dnes ČTK zatím nezastihla.

Sdružení občanů Lesné získalo z 35 míst v zatupitelstvu devět. Druhé ANO má šest mandátů stejně jako třetí ČSSD. Čtyři mandáty získali lidovci, po dvou TOP 09, Strana zelených, A co Brno?, KSČM a ODS.

Podle Hakla bude 11 radních. Z toho pět za hnutí ANO, starosta však připadne ČSSD, která bude mít i se starostou radní tři. Po jednom radním budou mít TOP 09, A co Brno? i zelení. Starostou by měl zůstat Hakl. "Koalice mě navrhne jako kandidáta, ale ještě to není schválené. Navíc předpokládám, že někoho navrhne i opozice," doplnil Hakl.

Zástupci všech stran čekali na rozhodnutí soudu ohledně platnosti voleb. Všichni koaliční partneři však potvrzovali, že by chtěli v koalici pokračovat. "Nyní lze říct, že koaliční dohoda stoprocentně platí v plném rozsahu a nic se na ní nemění," uvedl Hakl.

Návrh na neplatnost voleb podal lidovecký zastupitel Petr Hladík. Poukazoval na údajné kupčení s hlasy Romů, kteří měli volit starostu Hakla za náramek, díky němuž se po volbách dostali na zábavu s jídlem a pitím zdarma. Hakl však jakoukoliv souvislost se zábavou odmítl. K jejímu pořádání se přihlásil Rom Adam Adámek, který vše vysvětlil tím, že chce jen Romy naučit volit. Sám se prý chystá kandidovat v krajských volbách.

Krajský soud v Brně loni v listopadu volby nejprve zrušil. Hakl podal Ústavní stížnost a Ústavní soud mu dal za pravdu s tím, že zásah soudu byl nepřiměřený, a jeho rozhodnutí zrušil. Poukázal při tom na to, že se neprokázala přímá korupce ani nátlak na voliče. Krajský soud se v opětovném řízení musel stanoviska Ústavního soudu držet, a proto návrh zamítl jako nedůvodný.

zdroj: ČTK

Štítky ČSSD, Brno-sever, volby, ANO 2011, TOP 09, Brno, Strana zelených, koalice, Krajský soud v Brně, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno-sever povede koalice ČSSD, ANO, A co Brno?, TOP 09 a SZ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.