Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno se zabývá systémem bike sharing

V rámci podpory cyklistické dopravy ve městě chce Brno realizovat systém bike sharing neboli sdílení kol. Podobný systém funguje již v několika evropských městech a spočívá v půjčování kol na vytipovaných místech a jejich vrácení zase v jiné lokaci. Smyslem tohoto sdílení je upřednostnit tento typ dopravy před vzrůstajícím automobilismem ve městech.

Rada města Brna schválila ve středu 31. března 2015 investiční záměr „Systém sdílení kol – bike sharing“. Návrh na zavedení systému sdílených městských kol je obsažen již v Generelu cyklistické dopravy ve městě Brně z roku 2010. Cílem zavedení veřejných půjčoven kol v Brně je rozšíření nabídky veřejně přístupné dopravy pro obyvatele a návštěvníky města.

Investice „Systém sdílení kol – bike sharing systém“ řeší zavedení tohoto systému na území města Brna. Systém sdílení kol (anglicky Bike Sharing System – BSS) je síť desítek až stovek půjčoven nebo automatických stanic s jízdními koly, které si lze vypůjčit na jednom stanovišti a na jiném je vrátit. Nejčastěji se počítá s půjčováním kol ve městě pro dopravu na krátkou vzdálenost, respektive na krátký čas, existují ale i systémy regionální pro turistiku.

Dvě varianty pro realizaci
V rámci finančního a ekonomického hodnocení studie proveditelnosti byly uvažovány dva variantní přístupy. První předpokládá realizaci projektu v podobě klasické veřejné zakázky, kdy investorem bude statutární město Brno a operátorem jedna ze společností s majetkovou účastí města (Dopravní podnik města Brna, a. s., Brněnské komunikace, a. s.). Druhý předpokládá spolupráci se soukromým subjektem v rámci projektu PPP, kdy investorem i operátorem je soukromý partner.

Tisková zpráva

Štítky Brno, doprava, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se zabývá systémem bike sharing  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.