Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno se připravuje na přehlídku ohňostrojů

Za měsíc čeká město velký festival Brno – město uprostřed Evropy 2013, v jehož rámci lidé uvidí přehlídku ohňostrojů Ignis Brunensis. Festival začne Májovým benefičním koncertem Filharmonie Brno a Mozartových dětí 22. května, ještě předtím se uskuteční akce na podporu sportu a zdraví.

„Festival tradičně vyvrcholí sérií ohňostrojů na Brněnské přehradě, které každoročně zhlédnou desetitisíce lidí,“ řekl Jiří Morávek z hlavní producentské společnosti festivalu Snip&Co.

Festival bude mít několik doprovodných akcí. Patří mezi ně například oslavy 100 let výročí Zbrojovky Brno, festival Divadelní svět, dětské dny, oslava 85 let brněnského výstaviště nebo bitva velkých modelů lodí, ponorek a letadel.

„Hlavním tahákem budou samozřejmě ohňostroje na Brněnské přehradě. Je to tradiční a ve světě uznávaná soutěž. Účastníci jsou čtyři, všichni renomovaní,“ uvedl Morávek.

Ohňostroje odstartuje v sobotu 25. května prelude z výstaviště. Další čtyři soutěžní ohňostroje budou odpáleny přímo z hladiny přehrady. Soutěžní přehlídku otevře 1. června vystoupení české společnosti Tarra pyrotechnik, kterou v roce 1993 založil František Křižák.

Následovat bude německá společnost Pyro produkt, švýcarská skupina Sugyp, která tradičně pořádá ohňostroje ve Spojených arabských emirátech, a polská Surex.  Loni na akci přišlo kolem 900 tisíc lidí, vyhrála australská skupina Foti International Fireworks.

Brněnský festival se částečně kryje s oslavami 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v Mikulčicích. I tam čeká na zájemce řada kulturních akcí, mše, přednášky a výstavy.

Zdroj: ČTK
Foto: Magistrát města Brna

Štítky festival, Brno – město uprostřed Evropy 2013, přehlídka, ohňostroj, začátek, konec, Brno, slavnost, Ignis Brunensis, Filharmonie Brno, Evropa, Jiří Morávek, Brněnská přehrada, FC Zbrojovka Brno, Brněnské výstaviště, TARRA pyrotechnik s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se připravuje na přehlídku ohňostrojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.