Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno schválilo výjimku kasinům v centru na provoz automatů

Zastupitelé Brna dnes schválili vyhlášku, která umožní dvěma kasinum provozovat výherní hrací přístroje v centru v městské části Brno-střed. Týká se to provozoven v hotelu Grand a na Křenové ulici.

Pro ostatní platí plošný zákaz. Podle Martina Andera ze Strany zelených není rozhodnutí dobré a přinese problémy.

Pro udělení výjimky hotelu Grand bylo 33 zastupitelů, pro Křenovou ulici zvedlo ruku o tři méně. Návrh minulý týden odsouhlasilo zastupitelstvo Brna-středu. Jak informoval starosta městské části, v kasinech funguje přísnější režim. "Návštěvníci se tam musí identifikovat. Podniky vedou evidenci a mají bezpečnostní systém," uvedl už dříve Šťástka. Doplnil také, že městská část hazard výrazně omezila a jeho úplný zákaz by mohl vést ke vzniku černých heren.

Proti udělení výjimky byla Strana zelených. "Cílem vyhlášky je ochrana sociálně slabých. Smyslem je, aby se provozovny nenacházely v okolí sociálně vyloučených lokalit, což však neplatí v případě provozovny na Křenová ulici. Je to na samé hranici právě takové lokality a v blízkosti další," upozornil Ander.

Podle něj návrh odsouhlasila koalice, která si na sebe upletla bič. "Je to past, do které se koalice chytila. Pokud umožnila výjimku někomu a ne jiným, vyhláška se stane terčem žalob a kritiky a najdou se další, kteří výjimku budou chtít získat. Mám informace od úředníků odboru, že už teď jim leží na stole deset žádostí o povolení kasin v Brně. Záměrem je provoz videoloterijních terminálů," řekl Ander s tím, že pro město Brno ze schválení výjimky nevyplynou žádná pozitiva.

"Je to prolobovaný ústupek firmám provozujícím hazard. Zda je za tím nějaká dohoda s finančními obrysy, to jsou jen spekulace. Žádné racionální důvody ale neexistují a ani jsme se je od nikoho nedozvěděli," podotkl Ander. Primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) prospěch vyloučil. "Město Brno z toho nic mít nebude," poznamenal Onderka.

V městské části Brno-střed platil od roku 2011 plošný zákaz hazardu. Udělením výjimky se mohou do centra vrátit hrací automaty. Zatímco v hotelu Grand se žádné nenacházejí, na Křenové ulici je jich přes 50. Vyhláška však nijak jejich počet neomezuje.

Zdroj ČTK

Štítky automaty, Brno, Kajot, kasina, zastupitelstvo, kasino, městská část, hotel, Martin Ander, Brno-střed, Strana zelených, Roman Onderka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno schválilo výjimku kasinům v centru na provoz automatů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.