Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno prodá 25 bytových domů se slevou 25 procent od ceny obvyklé

Zastupitelé města Brna schválili prodej 25 bytových domů, u kterých byla loni v prosinci pozastavená privatizace, se slevou 25 procent z ceny obvyklé. Lidé z domů s tím však nejsou spokojení, protože požadovali prodej za dříve slíbených podmínek, které znamenaly až třetinovou cenu z ceny obvyklé.

Pětadvacetiprocentní sleva pro ně znamená navýšení o stovky tisíc korun oproti původním částkám, řekla Ivana Okurková z Bytového družstva Merhautova. Lidé podle ní takové peníze nemají, a proto podají na město žaloby.

Dům, který má tedy obvyklou cenu skoro 15 milionů, město nabídne za bezmála 11 milionů korun. Podle dřívějších podmínek by byl za pět milionů. Stejné je to i u domu, který má obvyklou cenu přes 100 milionů a město ho dříve nabízelo za 45 milionů. Nyní ho prodá za 80 milionů. Pro obyvatele to znamená, že namísto stovek tisíc korun za byty musejí zaplatit milionové částky. Převážně platí, že musí vynaložit dvojnásobek očekávaných nákladů.

Zastupitelstvo rozhodnutím zároveň zrušilo staré podmínky a další byty už bude prodávat pouze za cenu obvyklou. Nové vedení radnice totiž spatřuje v prodeji pod cenou porušení povinnosti péče řádného hospodáře.

Zastupitelstvo mělo možnost hlasovat pro dvě varianty. Ta první hovořila o prodeji za cenu obvyklou se slevou 25 procent, kterou město poskytuje kvůli zdržení prodeje na vynaložení vzniklých škod lidí. Druhá možnost byla prodat byty za dříve slíbených podmínek, kdy občanům učinilo nabídku bývalé vedení ČSSD a ODS. Nová koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strana zelených však mezi 55 zastupiteli nejtěsnější většinou 28 zastupitelů schválila první variantu se slevou 25 procent. "Myslím, že jsme učinili maximum, co jsme v rámci zákona mohli lidem poskytnout," uvedla první náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL), která je zodpovědná za správu bytů.

Podle ní mají lidé dvě možnosti. Jednou z nich je koupit byty se čtvrtinovou slevou, přičemž jim město na koupi nabídne výhodné půjčky s nízkým úrokem. "Pokud to nepřijmou, nahradíme jim vynaložené škody, byty opravíme a budou v nich moct nadále bydlet. Nebudeme je prodávat nikomu jinému," zdůraznila Liptáková.

Obyvatelé domů ale nabídku města nepřijímají. "Dříve se mluvilo o tom, že nelze ze zákona prodávat domy za dřívějších podmínek. Dnes byla tato varianta projednávaná, a přestože neuspěla, znamená to, že je možná a před zákonem by obstála," uvedla Okurková. Překvapená byla i z faktu, že v případě odkupu město poskytuje slevu 25 procent na uhrazení vzniklých škod lidem. "Očekávali jsme, že sleva bude slevou a vzniklé škody s námi město ještě vypořádá, ale není to tak," dodala Okurková s tím, že více než polovina bytových družstev už nyní ví, že se bude bránit u soudu.

Opoziční zastupitel Libor Šťástka zároveň předložil zastupitelstvu návrh, aby vyzvalo Liptákovou k rezignaci. Podle Šťástky právě ona nese zodpovědnost za problémy lidí v souvislosti s pozastavenou privatizací. Zastupitelstvo však návrh neschválilo.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, dům, Klára Liptáková, Libor Šťástka, KDU-ČSL, ČSSD, ODS, ANO 2011, Strana zelených, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno prodá 25 bytových domů se slevou 25 procent od ceny obvyklé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.