Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno opraví další parky. Za pětatřicet milionů korun

Brněnský magistrát chce ještě letos začít s další revitalizací parku Špilberk a zrekonstruovat Kapucínské terasy. Díky tomu se lidem otevřou dvě terasy, na které dosud nemohou. Stát to bude zhruba pětatřicet milionů korun. Téměř třicet milionů získá město z dotací, zbytek uhradí z vlastního rozpočtu.

Revitalizace parku Špilberk zahrnuje rekonstrukci takzvané kočárkové cesty s přilehlými plochami zeleně včetně cest spojujících Velký a Malý Špilberk a rekonstrukci sítě bočních cest na jihozápadní straně kopce. "Území má rozlohu tři hektary. Regenerace zeleně se dotkne více než dvou a půl hektaru," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Tato část revitalizace bude stát devětadvacet milionů korun. Město dostane dotaci 24,6 milionu a zbytek doplatí. Šest milionů korun bude stát projekt Kapucínské terasy. Pět milionů pokryje dotace. "Projekt řeší rekonstrukci a zpřístupnění druhé a třetí terasy kapucínských zahrad veřejnosti. Opravíme chodníky, terasy a část schodišť s nerovnými nebo zborcenými povrchy. V místech vstupů na schodiště doplníme ochranné cihelné plenty zděných zídek a zábradlí," sdělil Žára. Město doplní i mobiliář.

V současnosti je lidem přístupná pouze jedna terasa. "Vlastníkem je církev, která městu nabídla zapůjčení dalších dvou teras pro otevření veřejnosti. Vezmeme je do provozu a uhradíme náklady na úpravy. Máme ještě peníze na revitalizaci zeleně, a proto je spolu s dotací můžeme vynaložit na zpřístupnění zbylých dvou teras," řekl náměstek primátora Ladislav Macek.

Brno za poslední léta obnovilo několik parků. Už více než sto dvacet milionů dalo do opravy parku Špilberk, téměř šedesát milionů do druhé etapy parku Koliště a přes padesát milionů do Denisových sadů.

Zdroj ČTK

Štítky park, Špilberk, terasa, Brno, dotace, revitalizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno opraví další parky. Za pětatřicet milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.