Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno nakoupí dalších dvacet tramvají „Porsche“

Dluh 134 milionů korun je smazán a naopak město nakoupí v následujících dvou letech dalších 20 tramvaji T13 typu „Porsche“. Dohodu o narovnání mezi Dopravním podnikem města Brna a výrobcem kolejových vozidel – firmou ŠKODA TRANSPORTATION – schválili v úterý radní města.

Dopravní podnik nakoupil 29 tramvají ŠkodaT13 – Porsche v letech 2007 až 2011. Jedna stála necelých 60 milionů korun.

„Ve smlouvě ovšem bylo, že se cena může zvýšit o inflaci, k čemuž došlo. Ředitelství podniku ale dostalo od tehdejšího vedení města příkaz platit jen cenu bez tohoto inflačního navýšení. Tím vznikl onen 134milionový dluh, jehož zaplacení si výrobce nárokoval.," konstatoval náměstek primátora Richard Mrázek.

Jak dále uvedl, dohoda o narovnání obsahuje nejen smazání dluhu, ale i nákup dalších 20 tramvají T13. Ten se uskuteční v letech 2015 a 2016. Cena za jednu tramvaj bude zároveň o 300 tisíc nižší, než je její současná cena cca 58 milionů.

„Předpokládáme, že na nákup těchto nových vozidel bychom mohli získat dotaci z dosud nevyčerpané evropských peněz z plánovacího období let 2007 - 2014. Ta by mohla činit 50 procent z celkové ceny zakázky, tedy přibližně 600 milionů korun,“ uvedl Mrázek.

Evropskou dotaci na nákup devíti tramvají T13 Brno obdrženo poprvé v roce 2009.

„Myslím, že smírčí řešení je dobrým signálem pro obě strany. Město Brno si díky rychlému řešení obnoví za velmi příznivých ekonomických podmínek pozici dobrého partnera s tak důležitým výrobcem tramvají, jako je ŠKODA TRANSPORTATION,“ řekl primátor Petr Vokřál.

V současnosti jich jezdí po Brně 29 těchto nízkopodlažních a velkokapacitních tramvají, na základě dohody o narovnání mezi výrobcem a dopravním podnikem se jejich počet za dva roky zvýší na 59.

Štítky Brno, Porsche, Dopravní podnik města Brna, Škoda Transportation, Richard Mrázek, Petr Vokřál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nakoupí dalších dvacet tramvají „Porsche“  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.