Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brno / město s duchem bauhausu

Výstava - Brno / the city of Bauhaus spirit představuje město Brno jako důležité centrum jedinečné architektury nově vzniklého Československa. Ukazuje krásu funkcionalistických staveb předních českých a židovských architektů (Bohuslav Fuchs, Jiří Kroha, Josef Kranz, Bedřich Rozehnal, Ernst Wiesner, Otto Eisler, Norbert Troller, André Steiner a další).

Výstava, kterou můžete v těchto dnech spatřit v informační kanceláři města URBAN CENTRUM, byla vytvořena v roce 2012 z prostředků Ministerstva kultury České republiky a za finančního přispění statutárního města Brna a Židovské obce Brno.

Co se na výstavě objeví?

Samostatné panely jsou věnovány např. obnovené vile Tugendhat z roku 1930 (rekonstrukce proběhla v letech 2010 – 2012), která je jako jediná památka moderní architektury v České republice zapsána na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO nebo vile Stiassni, veřejnosti známé jako „vládní vila“.

Vila Stiassni se 14. prosince po tříleté kompletní rekonstrukci otevírá veřejnosti a současně je zde zahájena i odborná činnost Centra obnovy památek architektury 20. století COPA - Metodického centra moderní architektury v Brně.

Premiéra výstavy se uskutečnila ve spolupráci s Českým centrem v izraelském Tel Avivu, poté následovalo několik repríz, například v Praze na Ministerstvu kultury ČR, v Pisztoryho paláci v Bratislavě, na veletrhu Památky 2013, v Amsterodamu.

Brňané si výstavu v české verzi mohou prohlédnout  v Urban centru na Staré radnici až do 20. února 2015.

Součástí výstavy bude i přednáška prof. Ing. arch. Vladimíra Šlapety, DrSc., významného českého historika architektury a vysokoškolského pedagoga. 

Zdroj, foto: Urban centrum Brno

Štítky Brno, výstava, Bauhaus, architektura, André Steiner, Bohuslav Fuchs, Jiří Kroha, Ernst Wiesner, Otto Eisler, Norbert Troller, Josef Kranz, Bedřich Rozehnal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno / město s duchem bauhausu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.