Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno chce koupit podíl ve Veletrzích Brno od německého vlastníka

Brno chce získat většinový podíl ve společnosti Veletrhy Brno, potvrdil dnes po schůzce s představiteli Messe Düsseldorf primátor Petr Vokřál (ANO).Co nejdříve by se tak podle něj měl dokončit prodej, který německý vlastník 61 procent akcií avizoval už v září 2012. Vokřál chce, aby areál výstaviště nadále sloužil veletržním aktivitám.

Jednání dosud vázla na tom, že se vyhotovovaly posudky na cenu akcionářského podílu. Svůj si nechalo zpracovat jak město, tak Messe Düssledorf. Nyní se má aktualizovat posudek, který zpracovala auditorská společnost PricewaterhouseCoopers. Na magistrátu vznikne expertní skupina, která bude připravovat právní a ekonomické podklady orgánům města pro rozhodování.

V březnu se také uskuteční výměna zástupců města v orgánech akciové společnosti. Dosud v nich sedí politici z bývalého vedení města.

Za jakou cenu se nakonec budou téměř dvě třetiny akcií prodávat, není zřejmé. Informace se dosud lišily až o stovky milionů korun. Město je nyní vlastníkem 34 procent akcií a má předkupní právo na německý podíl.

"Město má zájem na dalším posílení veletržního průmyslu v Brně, které patří k významným veletržním městům Evropy. Rozhodnutí Messe Düsseldorf je třeba považovat za definitivní a je třeba využít opci tak, aby město neztratilo vliv na strategicky důležitou společnost. Společně s jejím vedením chceme zvážit optimální využití výstaviště, aby se nenarušilo veletržní podnikání v Brně," uvedl Vokřál.

Generální ředitel Veletrhů Jiří Kuliš označil dva a půl roku trvající stav za patový. "Jsem přesvědčený, že převedení většinového majetkového podílu na město ukončí spekulace o neveletržním využití výstaviště a bude garantovat zachování veletržních aktivit a jejich efektů, které jsou nenahraditelné," řekl Kuliš. Narážel tak na spekulace postavit v areálu například sportovní halu.

Běžná činnost společnosti však dlouhotrvající situací ohrožená není a veletržní kalendář je naplánovaný do roku 2018. Firmě se také povedlo vrátit se po ztrátovém hospodaření v letech 2009 a 2010 do kladných čísel a je předpoklad, že se ziskové hospodaření podaří udržet i v následujících letech.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Veletrhy Brno, Petr Vokřál, akcie, kongresové centrum, ANO 2011, PricewaterhouseCoopers, Evropa, Düsseldorf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce koupit podíl ve Veletrzích Brno od německého vlastníka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.