Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno bude mít Uličku Václava Havla

Zastupitelé města dnes schválili pojmenování dosud bezejmenné komunikace spojující ulici Petrskou s Kapucínskými zahradami a Denisovými sady pod katedrálou na Petrově po bývalém československém a českém prezidentovi, disidentovi a dramatikovi Václavu Havlovi.

Návrh vyšel z internetového hlasování na webových stránkách městské části Brno-střed a 16. října jeho výsledky schválili místní zastupitelé. Poté se jím zabývala Pracovní skupina pro názvosloví města Brna a ta doporučila radním a zastupitelům města návrh schválit.

Jedinou změnou v návrhu bylo, aby název byl Ulička Václava Havla s velkým U, protože podle členů skupiny nejde o pouhý uliční název, ale o symbol nesoucí v sobě Havlovu osobnost.

„Jsem rád, že jsme naši několikaměsíční snahu dotáhli do úspěšného konce a že název bude důstojnou připomínkou člověka, který mnohokrát navštěvoval zdejší Divadlo Husa na provázku a které také uvádí jeho hry,“ řekl bezprostředně po hlasování starosta Brna-středu Libor Šťástka.

V této souvislosti je na místě si připomenout, že Václav Havel byl v roce 2010 patronem festivalu Divadelní svět Brno a osobně se zúčastnil obnovené premiéry své hry Prase, která v obnovené premiéře festival na velkém nádvoří hradu Špilberk slavnostně zahájila.
Zastupitelé města rovněž schválili pojmenování nové ulice v Soběšicích v městské části Brno-sever. Ponese název Liesganigova po astronomovi, teologovi a kartografovi Josefu Liesganigovi (*1719 - † 1799). Byl prvním geodetem u nás, který použil metodu triangulace. Na Ostré horce v Soběšicích, kde je dnes rozhledna, vznikl první trigonometrický bod v českých zemích.

Zastupitelé také vyjádřili souhlas s tím, aby názvy ulic Calábkova, Santiniho a Keltská, které městská část Líšeň od schválení v roce 2008 dosud nepoužila a ani v budoucnu nehodlá použít, byly využity k pojmenování nových ulic v jiných městských částech.

Štítky Ulička Václava Havla, prezident, Brno, souhlas, pojmenování, Václav Havel, městská část, Brněnský Petrov, Brno-střed, Divadlo Husa na provázku, Libor Šťástka, Divadelní svět Brno, Soběšice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno bude mít Uličku Václava Havla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.