Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnští strážníci loni rozdali více pokut za špatné parkování

Strážníci loni v Brně řešili s řidiči 97.330 dopravních přestupků, což je o 8000 skutků více než v roce 2013. Drtivá většina z nich se týkala špatného parkování. Řekl dnes mluvčí strážníků Jakub Ghanem. Ročně vybere městská policie od motoristů na pokutách zhruba 30 milionů korun.

"S parkováním jsou problémy zejména v centru Brna. Téměř denně řešíme případy, kdy auta stojí v zákazech vjezdu, ničí veřejnou zeleň nebo parkují tak, že ohrožují v úzkých ulicích průjezd tramvají," uvedl mluvčí. K nejproblematičtějším ulicím patří Hybešova, Václavská, Údolní, Merhautova nebo Pekařská.

Loni zjistili strážníci ve městě 76.386 případů špatného parkování, což je o 4000 více než předloni. Hrozí za něj pokuta až do 2000 korun. Pokud strážníci na špatně parkující auto nainstalují takzvanou botičku, za její demontáž platí řidič 400 Kč.

Strážníci nechali v minulém roce odtáhnout z brněnských ulic 6269 osobních aut, což je o 50 více než předloni. Tuto službu zajišťuje pro město jeho příspěvková organizace Brněnské komunikace, která provozuje dva odtahové vozy. Spolu s technikem firmy vyjíždí k odtahům vždy alespoň jeden strážník.

"Odtahována jsou hlavně auta, která stojí tak špatně, že brání průjezdu dalších vozidel, komplikují provoz a průjezd MHD," uvedl Ghanem. Vozy končí na odstavném parkovišti v ulici Porážka. Kromě pokuty do 2000 korun musí řidič zaplatit za odtah i 1800 korun a za každý den umístění auta na parkovišti po 120 korunách.

Ředitel strážníků Bohumil Šimek chce proti špatně parkujícím řidičům bojovat nejen pokutami, ale i prevencí. Doufá v to, že situace by se mohla zlepšit díky projektům zaměřeným na výchovu dětí a mládeže. Před časem připomněl, že jejich dopravní výchově se bude věnovat nové dopravní centrum na Riviéře, které vznikne za 32 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Štítky parkování, Brno, Bohumil Šimek, Brněnské komunikace a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští strážníci loni rozdali více pokut za špatné parkování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.