Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brněnští minorité chtějí opravit starobylé varhany v Loretě

Brněnští minorité chtějí opravit varhany v Loretě, která je součástí jejich klášterního areálu. Jsou to zřejmě nejstarší varhany v Brně, které se dochovaly téměř v původním stavu. Díky pečlivé rekonstrukci by mohly po mnoha desetiletích fungovat a hrát. Zároveň chce konvent obnovit kůr, což zahrnuje opravu dřevěné podlahy, kovářských prvků i freskové výzdoby a výmalby. Novinářům to řekl kvardián, tedy představený kláštera Bohdan Heczko.

Konvent menších bratří je nejdéle fungujícím klášterem na území Brna. Vznikl krátce po roce 1230, barokizace celého areálu vrcholila v první polovině 18. století. Stavba Lorety začala v roce 1716, skončila o deset let později. Právě v roce 1726 postavil brněnský řemeslník Antonín Richter jednomanuálové varhany s pedálem a deseti rejstříky.

Tehdy si stavba královského nástroje vyžádala 500 zlatých z pozůstalosti barona Michala z Wertemy. Kolik bude stát oprava, zatím minorité nezveřejnili. "Provádíme průzkum, na jehož základě náklady vyčíslíme," řekl Heczko. Řád se již obrátil na případné dárce s prosbou o podporu.

Brněnští minorité chtějí opravit varhany v Loretě, která je součástí jejich klášterního areálu. Jsou to zřejmě nejstarší varhany v Brně, které se dochovaly téměř v původním stavu. Na snímku jsou pedály.

Projekt obnovy kůru a záchrany varhan symbolicky začal 19. března, tedy v den svatého Josefa, který je patronem minoritů, dělníků a řemeslníků.

Kostel Panny Marie Loretánské, často zvaný Loreta, stojí vedle farního kostela svatých Janů v Minoritské ulici. Společně s klášterem tvoří architektonický cenný barokní komplex. Řád Loretu postupně rekonstruuje, obnovuje také její vybavení a výzdobu, například sochy andělů z průčelí.

Zdroj: ČTK

Štítky varhany, Loreta, klášter, Brno, svatý Josef

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští minorité chtějí opravit starobylé varhany v Loretě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.