Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Brněnský soud potvrdil vězení a podmínku lékárnicím

Krajský soud v Brně v úterý potvrdil čtyřleté vězení lékárnici Sylvě Kolle a podmínku její kolegyni Blance Grycové, které jako lékárnice prodávaly v Pohořelicích na Břeclavsku medikamenty narkomanům. Soud zamítl odvolání jak obou žen, tak žalobce.

Verdikt vynesl soudce Jiří Šoukal. „Odvolání se zamítají jako nedůvodná," uvedl.
Obhájci obžalovaných navrhovali zproštění obžaloby, státní zástupkyně naopak požadovala tvrdší trest. „Ani jednomu odvolání nelze vyhovět," řekl člen soudního senátu Adam Kafka.

Soud uznal, že lékárnice musely vědět, že léky jsou zneužité k výrobě drog a jejich prodejem se dopouští nezákonného chování. „Jako vzdělané měly státu pomoct proti zneužití léků, ale ony činily právě opak," vysvětlil Kafka.
Břeclavský soud uznal v červnu dvojici vinnou, že ve velkém obchodovala s léky proti nachlazení. Kolle uložil trest čtyřletého vězení, Grycové podmínku v podobě tříletého pobytu za mřížemi podmíněně odloženými na pět let. Proti verdiktu se odvolal jak žalobce, tak obě lékárnice.

Z toho, co ženy prodaly, bylo možné vyrobit 28 kilogramů pervitinu za bezmála 30 milionů korun.
Prodej léků, ze kterých je možné získat chemickým postupem pervitin, upravuje v Česku zákon. Smí se prodávat jen po jedné krabičce a proti občanskému průkazu. V lékárně v Pohořelicích na Břeclavsku ale tato praxe neplatila. Obžalované prodávaly léky nastrčeným mladým dívkám, které přinesly i deset občanských průkazů najednou.
Lékárnice se sice hájily tím, že dodržovaly zákon, když zkontrolovaly přinesené občanské průkazy a údaje v nich si zapsaly do prodejní knihy, avšak soud jim neuvěřil.

Přestože čelily trestnímu stíhání, podle policie ve své praxi prodeje léků s pseudoefedrinem pokračovaly. Od loňského jara do začátku letošního roku údajně prodaly v rozporu s předpisy dalších bezmála 1300 balení léčiv. Z takového množství umějí narkomani uvařit až půl kilogramu pervitinu. 

Napsala Lenka Horáková, Mediafax

Štítky věznice, okres Břeclav, Pohořelice, Krajský soud v Brně, metamfetamin, občanský průkaz, Mediafax, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský soud potvrdil vězení a podmínku lékárnicím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.