Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brněnský drak visí opět v průjezdu Staré radnice

Jeden ze symbolů města Brna, legendární drak, ve skutečnosti krokodýl nilský, má za sebou odborné ošetření a dnes se vrátil z azylu v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu zpět do průjezdu Staré radnice.

„Jsem rád, že náš drak je zase v pořádku a mohl se vrátit na své tradiční místo. Jeho úkolem bude opět shlížet na všechny kolemjdoucí a připomínat dávnou minulost města Brna,“ uvedl primátor Roman Onderka.

Brněnského draka obdivují občané i turisté, bohužel, neuchází ale ani pozornosti vandalů. K jeho poškození došlo naposledy v roce 2009, kdy mu ulámali většinu drápů a vylámali několik zubů.

Krokodýl přečkal většinu letošního roku v Moravském zemském muzeu, kam byl převezen 1. března kvůli rekonstrukci Staré radnice. Ta probíhá od ledna 2012 a její nejdůležitější částí je statické zajištění objektu.

„Při restaurování krokodýla odborníci ze zoologického oddělení Moravského zemského muzea především očistili celý preparát, vrátili mu původní zabarvení a zakonzervovali kůži. Nejvíce práce bylo s tlamou krokodýla, vyměňovaly se uvolněné a vylámané zuby,“ sdělila tisková mluvčí muzea Eva Pánková.

Těsně před transportem na Starou radnici byl v časných ranních hodinách krokodýl digitálně naskenován. Tím vznikne jeho přesný trojrozměrný elektronický model. Ten bude využitelný pro reklamní účely - například pro výrobu suvenýrů nebo video animaci. Podle 3D modelu by také v případě potřeby mohla být vytvořena jeho přesná kopie.

A jak se krokodýl - drak na Starou radnici vlastně dostal? Traduje se, že kdysi v okolí Brna žil v řece zlý drak, který děsil široké okolí. Jeden z měšťanů dostal nápad jak draka zabít. Zařízl ovci, vyvrhl její vnitřnosti a místo nich dovnitř nasypal nehašené vápno. Pak ovci zašil a pohodil k řece. Drak ovci spatřil a celou ji sežral. Když se potom napil vody, vápno se začalo hasit a draka roztrhalo.

Na oslavu a připomínku události pak byl drak pověšen do průjezdu Staré radnice a stal se jedním ze symbolů města.

Tak praví pověst. A jaká byla skutečnost? Z historických pramenů vyplývá, že roku 1608, u příležitosti svého zvolení moravským markrabětem v Brně, dostal Matyáš Habsburský, pozdější český král a římský císař, od tureckého poselstva darem exotické zvíře - krokodýla. Ten byl téhož roku darován brněnské radnici.

Štítky drak, krokodýl, Brno, Stará radnice, restaurace, radnice, Zelný trh (Brno), Moravské zemské muzeum, Roman Onderka, ovce, palác, Matyáš Habsburský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský drak visí opět v průjezdu Staré radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.