Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnské zastupitelstvo v pátek definitivně rozhodne o Amazonu

Mimořádné zasedání brněnského zastupitelstva v pátek rozhodne o tom, zda bude v průmyslové zóně Černovická terasa stát obří distribuční sklad americké internetové obchodní společnosti Amazon. Zastupitelé budou hlasovat o smlouvě mezi městem a Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), která má řešit chybějící dálniční sjezd. Jak hlasování dopadne, není jisté, protože to předchozí bylo velmi těsné a někteří zastupitelé se dosud nerozhodli.

Koaliční ODS v předvečer zasedání zastupitelstva navrhla změnu projednávaného materiálu. Smluvní vztahy by měly nově obsahovat závazek, že developer CTP zaplatí výkup veškerých pozemků pro dálniční exit. Podle radního Libora Štástky (ODS) by tak mohl sjezd vzniknout dříve. Soukromý investor podle něj totiž dokáže vykupovat mnohem rychleji než stát. Změna,
kterou mají do rána doladit magistrátní úředníci, prý také výrazně zvýší šance na to, že zastupitelé příchod Amazonu schválí. Mohlo by to být téměř jednomyslné, doufá Štástka.

Už dříve se mluvilo o tom, že developer pro Amazon koupí část dosud městských pozemků a bude se podílet na úpravě křižovatky Tuřanka - Řípská. Za pozemky měla společnost CTP zaplatit městu 214 milionů korun, za úpravy křižovatky 56 milionů. Současně také nabídla městu pomoc při administrativních procesech a výkupech pozemků pro stavbu sjezdu.     Minulý týden vyjádřil podporu stavbě sjezdu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a označil ji za jednu z dopravních priorit. Sjezd však může podle dosavadních odhadů stát nejdříve v roce 2017. Do té doby budou značnou automobilovou dopravou zahlceni především obyvatelé městské části Slatina. "Z oznámení záměru vyplývá, že předpokládaná frekvence nákladních vozidel je zhruba 140 aut za den, v době vánočních svátků až 360. K tomu máme připočíst předpokládanou hodnotu 2000 osobních aut za den," uvedla jednatelka občanského sdružení Čisté Tuřany Hana Kašpaříková.

Amazon chce halu na 95.000 metrech čtverečních otevřít již letos v září, aby stihl obsloužit předvánoční trh. V případě neúspěchu v Brně hodlá jít na Slovensko, případně do Rakouska.

Někteří zastupitelé upozorňují na to, že jde o těžkou a rozporuplnou volbu. Ať rozhodnou tak či tak, vždy bude jedna skupina lidí poškozena. Pokud Amazon halu postaví, budou lidé ve Slatině minimálně tři roky obtěžováni nadměrnou dopravou, která už je nyní neúnosná. Pokud Amazon do Brna nepřijde, nevznikne minimálně 1500 pracovních míst, jak společnost slibuje.

Z 55 členů zastupitelstva by muselo zvednout ruku pro podpis smlouvy aspoň 28 z nich, dva ČTK sdělili, že se nezúčastní. Materiály obdrželi teprve v úterý, proto jsou mnozí zatím nerozhodnutí. Kluby KDU-ČSL a KSČM budou rokovat o svém postoji teprve dnes večer. "Příslib nového sjezdu do určitého termínu nic negarantuje, obchvat Tuřan je v nedohlednu. Proto zvažujeme, že smlouvu nepodpoříme," sdělila ČTK Jana Drápalová ze Strany zelených, která disponuje třemi hlasy.

Jelikož zastupitelé na předešlém jednání hlasovali napříč politickým spektrem, nelze z vyjádření koaličních zastupitelů usuzovat, jak hlasování dopadne. "Ani jedna varianta není dobrá, je to velmi těžké rozhodování," řekl například Miloslav Humpolíček (ČSSD). Smlouvu jistě podpoří náměstek primátora Oliver Pospíšil, velmi pravděpodobně i primátor Roman
Onderka, který je však ještě dnes na dovolené. Pro se vysloví i někteří opoziční zastupitelé TOP 09. Z odpovědí politiků není žádná jasně záporná. 

Výstavbou jiné haly Amazonu se dnes večer znovu zabývají i zastupitelé středočeské obce Dobrovíz. Měli by projednat konečné znění memoranda o spolupráci s developerskou společností Panattoni, jež má ve středních Čechách obří sklad vybudovat.

Zdroj ČTK

Štítky Amazon, Brno, zprávy, news, zastupitelstvo, investice, Černovická terasa, Amazon.com, pozemek, Ředitelství silnic a dálnic, ODS, CTP, ČSSD, Bohuslav Sobotka, Jana Drápalová, Oliver Pospíšil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské zastupitelstvo v pátek definitivně rozhodne o Amazonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.