Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnská sídliště za 25 let změnila barvu za stovky milionů korun

Sídliště v Brně se po roce 1989 změnila k nepoznání. Za 25 let získala nová zateplení a fasády i s okny za miliardy korun. Jednotvárnou šedou barvu vystřídaly pastelové odstíny, které dodaly městu veselejší vzhled.

Barevnost zpříjemnila okolní prostředí, řekl starosta Brna-Líšně Břetislav Štefan. V Novém Lískovci zase provedli energetickou sanaci budov s obecními byty a škol, na což se podle starostky Jany Drápalové jezdí dívat delegace z Evropy.

"Líšeň se za uplynulých 25 let hodně změnila. Měli jsme zdevastovaný zámek, který nyní vypadá nádherně, ale dopracovali jsme taky kanalizaci, komunikace a vznikla Poliklinika Horníkova, kde jsme nyní opravili střechu a budovu zateplili," uvedl Štefan. Podle něj se značných změn za skoro půl miliardy korun dočkala na počátku tisíciletí také více než stovka obytných domů na sídlišti Líšeň. "Odpíchli jsme se od normalizační šedi k barevnosti. Domy jsou nyní žluté, modré, mají odstíny červené," vyjmenoval Štefan. Další investice za zhruba 400 milionů do obytných domů městská část zahájila v současnosti. Opravě však podlehnou interiéry domů.

Nový Lískovec revitalizuje panelové domy od roku 1998. "Domy totiž vznikly energeticky velmi neúsporně. Investovali jsme proto přes 400 milionů korun do modernizace obecních bytových domů, škol, školek a obnovy veřejných prostranství," informovala Drápalová. Podle ní jsou dnes domy a školy v Novém Lískovci příkladem dobré praxe energetické sanace budov. "Jezdí se k nám dívat celé delegace z Evropy a pro obyvatele to znamená levné bydlení, protože za teplo ušetří i více než 60 procent nákladů," sdělila Drápalová. Dodala, že důležitá je také podpora společenských aktivit, spolků a sdružení, které jsou v běžných městech podobné velikosti. "Budujeme zázemí a podporujeme veřejně přístupná sportoviště," řekla.

Zhruba miliardu stála za posledních 25 let revitalizace panelových domů v městské části Brno-sever. "Provedená zateplení a repase oken přispívá k většímu komfortu nájemníků i vlastníků bytů," řekl starosta městské části Rostislav Hakl (ČSSD). Podle něj se však obnova dotýká také dětských hřišť a sportovních a klidových ploch. "Městská část každoročně vynakládá na tyto práce pět až 15 milionů korun podle možností rozpočtu a dotací z města, kraje a Evropské unie," poznamenal starosta.

Značně se změnilo také sídliště Brno-jih. "Proinvestovali jsme na něm u velkých akcí skoro 183 milionů korun," informoval starosta městské části Josef Haluza. Sídliště má nové zateplení, okna a místo balkónů lodžie. "Zvýšil se ale také počet parkovacích míst a upravili jsme veřejná prostranství výsadbou stromů, novým parkem nebo dětskými hřišti," dodal Haluza.

Zdroj: ČTK
Foto: www.brno-lisen.cz

Štítky sídliště, okno, Jana Drápalová, Břetislav Štefan, městská část, Brno, Nový Lískovec, Evropa, Líšeň, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská sídliště za 25 let změnila barvu za stovky milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.