Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brnem prošel studentský lampionový průvod

Jako vzpomínku na listopadové události roku 1939 pojali dnešní brněnský lampionový průvod organizátoři z Nadačního fondu studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Z Moravského náměstí prošly stovky studentů a dalších lidí okolo významných univerzitních budov až na Kraví horu, kde zakončili průvod zpěvem hymny.

Dav mladých lidí nejprve zamířil k budově lékařské fakulty na Komenského náměstí, kde řečníci připomněli osudy některých studentů, kteří před 75 lety stanuli tváří v tvář nacistické moci v Protektorátu Čechy a Morava. Takto měli přichystané historické exposé i u filozofické fakulty, dále pokračovali k právnické fakultě. Za druhé světové války sloužila gestapu jako moravské zemské velitelství. Průvod pokračoval ke Kaunicovým kolejím. Nacisté je využili jako věznici a popraviště. Zde, stejně jako na Moravském náměstí, lidé dnes zapálili svíčky.

Studenti z filozofické fakulty organizují lampionový průvod Brnem už od roku 2002 k Mezinárodnímu dni studentstva, který se připomíná také jako Den boje studentů za svobodu a demokracii. V roce 1939 se konaly demonstrace 28. října k výročí vzniku Československa. Zde byl zraněn student medicíny Jan Opletal, zemřel 11. listopadu. Jeho pohřeb o čtyři dny později se stal obrovskou studentskou protinacistickou demonstrací, načež nacisté zavřeli všechny české vysoké školy v protektorátu a 17. listopadu popravili devět vedoucích představitelů studentských organizací a stovky jich zatkli a deportovali do koncentračního tábora.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, lampion, Masarykova univerzita, Moravské náměstí, Kraví hora, druhá světová válka, Mezinárodní den studentstva, vznik Československa, Jan Opletal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brnem prošel studentský lampionový průvod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.