Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Brňané chtějí kvalitní bourbon. Často ale kupují napodobeniny

 
neděle, 27. dubna 2014, 08:00

Kukuřice, pšenice, žito, ječmen a voda jsou základní složky kvalitního bourbonu. V českých supermarketech se ale nachází i nápoje, které s touto lihovinou nemají kromě názvu nic společného. Výrobci proto kupujícím radí pečlivě číst etikety.

Pod názvem Kentucky straight bourbon se může prodávat nápoj, jehož destilát obsahuje minimálně jednapadesát procent kukuřice. „Musí být stařený nejméně dva roky a destilovaný při nízké teplotě, aby se v něm zachovaly vlastnosti obilí,“ vysvětlil prodejce bourbonu Evan Williams pro střední a východní Evropu David Polick.

Ačkoli lidé čím dál tím častěji vyhledávají kvalitní zboží, v regálech českých obchodů se stále objevují nápoje dobarvené karamelem a chemikáliemi. „Pak se už nejedná o pravý bourbon. Spotřebitelé musí být opatrní a pozorně studovat etikety,“ poradil Polick.

Zkušenost s nekvalitním bourbonem má například Jaromír Havlík. „Zlákala mě nízká cena a složení jsem nečetl. Že se jedná o nekvalitní výrobek, jsem poznal bohužel až doma po ochutnání,“ sdělil Brňan.

Polick také upozornil, že neplatí pravidlo, že čím starší bourbon je, tím je také lepší. Důležitý je totiž způsob skladování. „Například nápoje Evan Williams se uchovávají v zásobárnách v Kentucky v několika patrech. Protože jsou tam velmi teplá léta, dubové sudy u stropu čelí vyšší teplotě než barely ve spodních patrech. Aby byl bourbon dobrý, musí se pozice sudů ve skladu měnit,“ popsal zástupce výrobce.

Když se poloha sudů střídá, je pak i dvouletý rozdíl ve skladování poznat na kvalitě bourbonu. „Je to právě díky dubovým sudům, které musejí být nové. Nápoj tak intenzivně nasává aroma ze dřeva. A čím déle ho vstřebává, tím je lepší,“ upřesnil Polick.

Mezi zákazníky se popularitě těší také ochucené varianty bourbonů. „Vyrábíme třešňovou, medovou a skořicovou příchuť. Do České republiky zatím dovážíme poslední dvě zmíněné,“ dodal Polick.

 


 

Kam dál?

Nejhezčí jméno pro Krále Majálesu je Pepa, říká kandidát z Mendelovy...

sobota, 26. dubna 2014, 08:00

Necelé dva týdny zbývají do Brněnského Majálesu. Sedmého května se na brněnském výstavišti představí nejen šestatřicet...

Kvůli Senior akademii dojížděla důchodkyně do Brna až z...

pátek, 25. dubna 2014, 17:27

Ve čtyři hodiny ráno vstala důchodkyně Eliška Brantálová, aby stihla vlak z Frýdecko-Místecka do Brna. Na služebně...

Miliony z evropských dotací půjdou do úrazovky nebo řečkovického...

pátek, 25. dubna 2014, 09:47

Brno získá z fondů Evropské unie přes 231 milionů korun. Část peněz půjde například na nové oddělení stálé chirurgické...

Sono Centrum v pátek otevře koncert skupiny Goldfish

čtvrtek, 24. dubna 2014, 08:20

Šest set míst pro sedící diváky nabízí nejmodernější brněnský hudební klub ve Veveří ulici v Žabovřeskách. Veřejnosti...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Žít Brno chce pozvat do města několik...

  • Zfetovaný muž lezl na hlavním nádraží po...

  • VIDEO: Na Svoboďáku hrál světoznámý...

  • VIDEO: Muž unesl mladou ženu od vchodu domu...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

(NE)OBYČEJNÍ: Jo, tak ten se mi taky poved, říká autor portrétu Masaryka Oliver Heller

Dnešní díl rubriky (NE)OBYČEJNÍ je o street artu a graffiti scéně v Olomouci. S jedním z jejích nejuznávanějších členů Oliverem Hellerem jsem si povídal o graffiti legálním i nelegálním, o historii i budoucnosti graffiti anebo o nově vzniklém portrétu Tomáše Garrigua Masaryka v Bezručových sadech, který maloval právě Oliver.

Z nešetrného sběru a ničení borůvek si můžete odnést tučnou pokutu

Kanadské borůvky se našim lesním chutí rozhodně nevyrovnají. Borůvkové knedlíky jsou navíc nejen s Jizerskými horami neodmyslitelně spjaty. Sběr borůvek může ale přírodě velmi uškodit.

Naštvěte se – a Facebook už zařídí zbytek. Populisté profitují z hněvu na sociálních sítích

Málokterý populistický politik se obejde bez emotivních gest při veřejných vystoupeních nebo emočně zabarvených výrazů v příspěvcích na sociálních sítích. Právě tam, konkrétně na Facebooku, můžou emoce – a nejvíce hněv – populistům pomoci zasáhnout větší publikum. Algoritmus Facebooku totiž takovým emotivním příspěvkům „fandí“.