Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Architekti představili návrh dočasného využití jižního centra

Trojice mladých architektů Ondřej Chybík, Michal Krištof a Vojtěch Kouřil přišla s návrhem, jak využít oblast brněnského takzvaného jižního centra do doby, než město rozhodne o plánované regeneraci tohoto brownfieldu v souvislosti s přesunem vlakového nádraží.

Podle jejich mínění by zde mohly vzniknout například dočasné obchody v kontejnerech, zábavní parky, městské zahradničení, autokino či sportoviště. „Podobné projekty už vznikly v zahraničí, kde jsme se inspirovali,“ řekli architekti na tiskové konferenci.

„Naší snahou je vrátit toto místo lidem do mentální mapy města. Aby jejich vnímání oblasti nekončilo Vaňkovkou,“ uvedl Chybík.

Oblast mezi nádražím, Vaňkovkou, autobusovým nádražím a řekou je bez života už několik desetiletí, přitom je blízko centra a podle architektů skýtá možnosti atraktivního využití. Plán už předložili městské společnosti Jižní centrum.

Řediteli Janu Zavřelovi se nápad líbí. Další jednání bude za měsíc. Jelikož se chystá fúze této společnosti s Brněnskými komunikacemi, mohl by to být dobrý start k novému využití tohoto území,“ řekl Chybík.

Architekti se chystají jednat i s dalšími vlastníky pozemků a s politiky, které chtějí pro návrh získat. „Území je zasíťované. Je to zlaté dítě, kterého si zatím nikdo nevšiml. Lze zde i vydělat, bez ekonomického pozadí by náš projekt ani nefungoval,“ vysvětlil Chybík.

Podle něj zde lze pořádat festivaly či jiné zábavní akce. Jejich plán respektuje jak nádraží v současné, tak v odsunuté poloze, o čemž není dosud rozhodnuto. „Pokud vznikne konsenzus na využití území, pak je možné jednat s investory,“ dodal Chybík.

V sobotu představí svůj návrh veřejnosti. Skupina Brno hraje na CITY připravila od 15 hodin akci, která začíná na střeše Vaňkovky.

Zdroj: ČTK
Foto: Dezidor, Wikipedia

Štítky Jižní centrum, Brno, návrh, využití, architekti, zahradničení, autokino, sportoviště, Ondřej Chybík, architekt, Michal Krištof, Jan Zavřel, Vaňkovka, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Architekti představili návrh dočasného využití jižního centra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.