Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Aktivisté chtějí referendum o nádraží v Brně s krajskými volbami

Aktivisté chtějí referendum o poloze železničního nádraží v Brně uspořádat v roce 2016 společně s krajskými volbami, jiný termín si nepřejí. Brněnskému magistrátu zaslali aktualizovaný návrh. To řekl zmocněnec přípravného výboru Jakub Patočka. Aktivisté také jednali s lídry nové koalice, k jasné shodě zatím nedospěli.

Budoucí primátor Petr Vokřál (ANO) trvá na všestranném odborném posouzení obou variant. Podle Martina Andera (SZ) referendum časově naváže na studii proveditelnosti, kterou pro obě varianty vypracovává Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Hotová má být do léta roku 2016, informoval mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Spojení referenda s volbami je podle Patočky klíčové kvůli účasti. Referendum totiž bude závazné jen v případě, že se jej zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. "Na druhou stranu je jasné, že pokud by vedení města Brna do té doby podniklo jasné kroky směrem k tomu, že se nádraží bude modernizovat ve stávající poloze a podle metodiky vyjednané s Českou komorou architektů, svůj návrh stáhneme, poněvadž bychom zvítězili i bez referenda," uvedl Patočka.

Město zvažuje dvě varianty modernizace vlakového nádraží. Jedna je pod Petrovem a druhá u Zvonařky. Obě varianty jsou podle dosavadních odhadů srovnatelné s náklady kolem 20 miliard korun. ČR na ně bude čerpat peníze z Evropské unie. Vhodnější verzi má vybrat právě studie SŽDC. "Zásadní studie proveditelnosti bude hotová v roce 2016, a proto má referendum za dva roky smysl. Doba realizace se o nic neprodlouží, protože dřív bychom stejně neměli ke stavbě potřebné dokumenty," uvedl Ander, který se má stát jedním ze čtyř náměstků primátora. Podle něj navíc bude čas na dodělání potřebných věcí.

Referendum za dva roky nevidí jako velký problém ani Richard Mrázek (ANO), který má být náměstkem primátora pro dopravu a investice. "Může to vypadat, že je to pozdě. Ale pokud studie proveditelnosti nebude dřív, referendum s krajskými volbami je tak akorát v limitním termínu. Pozdější datum už by mohlo být problematické z hlediska čerpání dotací na stavbu," upozornil Mrázek.

Jeho slova potvrzuje i mluvčí SŽDC. "Jakékoliv další prodlužování by pro nás bylo problém. Stojí na tom totiž celý průjezd železničním uzlem Brno. A pokud by Brno váhalo, může se stát, že roli moravské metropole převezme jiné město. Nakročeno k tomu má například Břeclav," uvedl Ptačinský. Podle něj by však v případě referenda v čase voleb měli lidé přihlédnout k výsledkům studie proveditelnosti. "Studie nabídne odborné řešení na základě faktů. Neumím si představit, že by studie zvolila jednu variantu a lidé druhou," dodal Ptačinský.V Brně se vedou debaty o novém nádraží téměř 100 let. Současné nádraží kapacitně nestačí a v dopravní špičce už nelze přidávat další vlaky. Změny jsou nutné i proto, aby Brno mohlo být uzlem dvou transevropských koridorů, jak to letos schválila Evropská komise.

Aktivisté původně chtěli referendum konat s komunálními volbami. Magistrát však masivně škrtal v podpisových arších a dosavadní vedení radnice referendum nevyhlásilo. O bezvadnosti návrhu musel rozhodnout až soud. Odstupující městská rada pak navrhla, aby se referendum konalo 24. ledna příštího roku.

Zdroj: ČTK

Štítky železnice, správa, referendum, Brno, krajské volby, Jakub Patočka, Správa železniční dopravní cesty, Martin Ander, ANO 2011, Petr Vokřál, Richard Mrázek, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté chtějí referendum o nádraží v Brně s krajskými volbami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.