Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Aktivisté: Brno by mělo zveřejnit, co plánuje s hernami ve městě

Aktivisté ze sdružení Brnění požadují od jednotlivých městských částí i magistrátu, aby zveřejnily postoje k regulaci hazardu na území Brna. Podle vyhlášky z roku 2011 je v Brně nulová tolerance hazardu, která se pomalu naplňuje a herny z města mizí. Podle Matěje Hollana z Brnění však hrozí, že například v Brně-středu některé herny zůstanou. Město totiž vyzvalo své městské části, aby se k vyhlášce o regulaci hazardu vyjádřily. Definitivní podobu vyhlášky potom schválí lednové zastupitelstvo.

V Brně připadá podle dostupných informací sedm heren na tisíc obyvatel. Ministerstvo financí nyní vede tisíce správních řízení, kterými se herny postupně ruší. "Městu stačí počkat na výsledek správních řízení, a potom se vyhláška o nulovém hazardu z roku 2011, kterou dosud nikdo nenaplňoval, uskuteční," řekl dnes novinářům Martin Svoboda ze sdružení Občané proti hazardu.

Podle informací Matěje Hollana z Brnění, které proti hazardu také bojuje, se však bude starosta Brna-středu Libor Šťástka (ODS) snažit některé herny zachovat. Šťástka to popírá. Přesnou podobu hazardu na území jednotlivých městských částí budou projednávat zastupitelstva většinou příští týden. "Starosta Šťástka odmítá sdělit, jak konkrétně se chce k nové vyhlášce postavit, a v médiích pouze mlží, že by rád někde něco povolil. Vyzýváme ho proto, aby otevřeně řekl, zda bude trvat na nulové toleranci, nebo zda bude chtít některé herny zachovat," uvedl Svatopluk Bartík z Brnění.

Podle Šťástky je tvrzení Brnění nesmysl. "Herny v Brně-středu nyní jsou a my se snažíme, aby tam nebyly. Ministerstvo financí postupuje při rušení pomalu," řekl Šťástka. 

Podle odborníka na závislosti Jaroslava Vacka však není nulová tolerance hazardu zcela ideální. "Hodně hráčů není patologických, je to pro ně zábava, měla by jim zůstat. Také se omezí přínos do městských rozpočtů," uvedl na pondělní konferenci o hernách a hráčích Vacek. Navíc podle něj zůstane hlavní problém, a tím jsou patologičtí hráči.

Podle statistik se počet heren s různými typy hracích přístrojů v ČR začal loni snižovat. Letos Ústavní soud rozhodl, že samosprávy mohou regulovat vyhláškou i videoloterijní terminály, které měly povolení od ministerstva financí.

Štítky herny, kasina, casina, zákaz, Matěj Hollan, Brno, herna, hazardní hra, městská část, Libor Šťástka, Brno-střed, Ministerstvo financí České republiky, Jaroslav Vacek, Martin Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté: Brno by mělo zveřejnit, co plánuje s hernami ve městě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.