Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé na jižní Moravě letos do Tříkrálové sbírky darovali rekordních dvacet šest milionů korun

Rekordních 26 milionů korun vynesla letošní dvoutýdenní Tříkrálová sbírka v Jihomoravském kraji a části Vysočiny. Letos se vybralo o dva miliony korun více než v loňském roce. Zapojilo se přes 15.000 dobrovolníků. Peníze půjdou na charitativní účely, například na domácí hospicovou péči nebo chráněné bydlení.

Sbírka se konala od 2. do 14. ledna. Od té doby Diecézní charity Brno, která sbírku pořádá, počítala její výtěžek, který lidé vhodili do 4911 úředně zapečetěných pokladniček v různých oblastech jižní Moravy a Vysočiny. „Mám velkou radost z toho, že každoročně narůstá počet lidí, kteří jsou ochotní pomáhat. Důkazem toho je štědrost dárců, kteří letos přispěli do sbírky o 2,4 milionu korun více než v loňském roce. Je pro nás radostí, že nám lidé více důvěřují, ale současně vnímáme jako velký závazek účelně dary využít," uvedl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Podle něj sbírka pomůže různým účelům. „Díky ní může charita ještě více pomáhat matkám s dětmi v tísni, lidem s postižením, těžce nemocným, seniorům, lidem bez domova a všem ostatním, kteří se ocitli v tíživé životní situaci a nedokážou si pomoct sami," dodal Haičman.

Každým rokem narůstá také počet dobrovolníků, kteří se zapojují. Zatímco loni na jižní Moravě a v části Vysočiny jich bylo kolem 14.000, letos jich bylo přes 15.000. „Nejvyšším počtem koledníků se mohou chlubit menší města a venkovské obce. Koledníky jsou nejčastěji děti a mladší žáci vždy v doprovodu staršího člena skupinky, který musí být držitelem občanského průkazu," uvedla Ivana Reutin Němcová, mluvčí Diecézní charity Brno. Skupinky navštěvují domácnosti nebo koledují v ulicích a na náměstích. Lidem dávají požehnání a žádají je o příspěvek na pomoc potřebným.

Brněnská diecéze použije peníze ze sbírky například na podporu domácí hospicové péče, ale také na rekonstrukci budovy chráněného bydlení pro lidi s mentálním postižením v brněnské městské části Žabovřesky, na rekonstrukci centra pro zaměstnané v Jihlavě nebo na rekonstrukci brněnské budovy pro rozšíření služeb centra pro lidi sociálně znevýhodněné.

Foto Richard Bouda, Charita Brno | Zdroj ČTK

Štítky Tříkrálová sbírka, jižní Morava, Charita Brno, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Diecézní charita Brno, Oldřich Haičman, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na jižní Moravě letos do Tříkrálové sbírky darovali rekordních dvacet šest milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.