Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řeka, nebo Petrov? Městský architekt představí Brňanům stanovisko k poloze nádraží

Kde postavit nové brněnské nádraží? Proč městský architekt doporučuje variantu u řeky? Jak stavba nádraží ovlivní město a jeho části? Na tyto a další otázky odpoví Brňanům odborníci z Kanceláře architekta města Brna. Celkem osm setkání proběhne v únoru a březnu každý čtvrtek od 18 hodin. Lidé si mohou vybrat místo podle své městské části. První jízda startuje už 8. února v kinosále ZŠ Svážná v Novém Lískovci.

„Chceme Brňany seznámit s výsledky studie proveditelnosti, která vyhodnocuje základní varianty Řeka a Petrov. Představíme výhody a nevýhody obou variant a také vysvětlíme důvody, proč doporučujeme stavbu nového nádraží u řeky,“ shrnuje program setkání městský architekt Michal Sedláček.

Kancelář architekta města zveřejnila své stanovisko začátkem ledna a doporučila postavit nové nádraží u řeky. Stanovisko je výsledkem odborné analýzy Studie proveditelnosti železničního uzlu Brno, na kterém spolupracovalo dvanáct odborníků. Ti hodnotili souhrnně obě varianty, a to z hlediska dopravního, ekonomického a urbanistického. Odborné stanovisko bude sloužit jako jeden z podkladů pro rozhodování zastupitelů města.

„Stanovisko jsme postupně představili zástupcům koaličních klubů, starostům a zástupcům odborné veřejnosti. Teď jedeme za občany, rozdělili jsme si město na osm částí a naplánovali osm setkání tak, aby za námi v průběhu dvou měsíců mohli dorazit lidé z celého Brna,“ doplňuje Sedláček.

Ve druhé části setkání budou odborníci odpovídat na otázky občanů i na to, jak stavba nového nádraží ovlivní jejich městskou část. Vstup na setkání je zdarma. Seznam všech jízd najdete na webových stránkách.

Seznam setkání městského architekta s veřejností - začátek vždy v 18.00 hodin

8. 2. - Kinosál ZŠ Svážná (Svážná 438/9, Nový Lískovec)

15. 2. - Hvězdárna a planetárium Brno (Kraví hora 2, Brno-střed)

22. 2. - Dělnický dům Židenice (Jamborova 3323/65, Židenice)