Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ministr Pelikán chce rozšířit projekty Rapid Re-Housing a Housing First do celé republiky

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán (ANO) by chtěl rozšířit brněnské projekty pro zabydlení sociálně vyloučených rodin do ostatních měst a obcí České republiky. V Brně byl v roce 2016 zahájen pilotní projekt Rapid Re-Hausing (rychlé zabydlení) a Housing First (nejprve bydlení). Podle Pelikána jde o příklad dobré praxe.

Stupňovitý systém pomoci

Brněnský projekt spočívá v tom, že 50 vylosovaných rodin získalo možnost bydlet v městském nájemním bytě. Dosud žily v azylových domech či ubytovnách. Nájem si platí samy a město jim pomáhá v dalších oblastech života vrátit se ze sociálního vyloučení do běžného života, kam by se bez pomoci neměly šanci vrátit. „Ti lidé musí řešit balík problémů a je důležité, že v Brně jde o komplexní pomoc. Systém pomoci musí být stupňovitý. Když se člověku pomůže jen v jedné úrovni, spadne do sociálního vyloučení znovu," řekl ministr.

Investice, která se vyplatí

Pelikán, který má na starosti i agendu lidských práv, se bude snažit brněnskou praxi přenášet do jiných měst s pomocí Agentury pro sociální začleňování, včetně shánění peněz. „Všechno něco stojí, ale když to posčítáte, tak se tato investice státu bohatě vyplatí. Člověk, kterému se komplexně nepomáhá, stojí reálně mnohem víc a trvale. V případě pomoci je naděje, že se investice vyplatí," řekl Pelikán.

Úspěch u 29 rodin ze 30

Brněnský projekt staví na tezi, že bydlení je klíčové pro to, aby se člověk vymanil ze sociálního vyloučení a mohl řešit práci či vzdělávání dětí. Z dílčího vyhodnocení loni v listopadu vyplynulo, že z 30 rodin, které bydlí celý rok, si 29 rodin bydlení udrželo a jen jedna se přestěhovala do azylového zařízení. Očekává se, že lidé se natolik osamostatní, že už nebudou potřebovat žádnou pomoc.

Ministr nesouhlasí s kritikou projektu

I přes úspěšnost projektu jej brněnská opozice více či méně kritizuje. „Odporu moc nerozumím. Někdy je to jen laciné nabírání politických bodů, a mám chuť se takových lidí vždy zeptat, když kritizují, co vlastně chtějí dělat. Mrzí mě, že to někteří politici kritizují, místo aby byli pyšní na to, co se v Brně povedlo. Lidé, které necháváme v sociálním vyloučení, jsou přítěží pro celou společnosti. Často končí ve vězeních, kde stojí spoustu peněz. Také je třeba počítat i s tím, komu při své kriminální činnosti ublíží. Proto je potřeba je ze sociálního vyloučení dostat," řekl Pelikán.

Na rozdíl od jiných projektů se tento rozběhl v Brně velmi rychle. „Ukazuje se, že když se chce, tak to jde. Když je chuť na straně obce a pomůže tomu Agentura pro sociální začleňování, dá se udělat spoustu věcí," řekl Pelikán. Zmínil, že takový projekt je i tím, co může omezit ubytovny, které jsou výdělečným obchodem s chudobou.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Rapid Re-Housing, Housing First, Robert Pelikán, projekt, Nejdřív bydlení, rodina, Brno, bydlení, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr Pelikán chce rozšířit projekty Rapid Re-Housing a Housing First do celé republiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.