Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dominikánské náměstí by mohlo být opravené ještě letos. Auta z něj zcela zmizí

Dominikánské náměstí před Novou radnicí v Brně by mohlo být opravené ještě letos. Vedení města vybralo pro stavbu firmu Skanska, která nabídla, že místo 16 měsíců ji dokončí za necelých deset měsíců za cenu 58,2 milionu korun. Stavební povolení je vydané, a je tedy možné po rychlém dopracování projektové dokumentace začít stavět. Nová podoba s drobnými úpravami respektuje více než deset let starý návrh architekta Petra Hrůši.

Znamená to, že ráz náměstí se zcela promění. Ač jde o plochu v historickém jádru obklopenou Novou radnicí a barokním kostelem svatého Michala, slouž ídosud jako parkoviště pro desítky aut. Ty odsud zcela zmizí. „Vjezd bude povolený pro zásobování či pro významné návštěvy na radnici, například velvyslance. Stejně tak budou moct na náměstí vjet svatebčané, nebude zde však možné parkování a auto budou muset odstavit jinde. Pravděpodobně v parkovacím domě Domini," řekl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO).

Po rekonstrukci inženýrských sítí v podzemí se bude opravovat povrch, na který se vrátí dlažební kostky. Náměstí bude také bezbariérové, chodníky budou v úrovni vozovky. „Náměstí také získá vodní prvek," doplnil Mrázek.

Náměstí by mělo znovu ožít i díky tomu, že po mnoha letech nečinnosti začala oprava pasáže Jalta, v jejímž přízemí by měla vzniknout restaurace.

Jde o poslední náměstí v historickém jádru, které za sebou nemá novodobou rekonstrukci, na rozdíl od náměstí Svobody, Jakubského náměstí a Zelného trhu. Brzy by se mělo také začít s rekonstrukcí Moravského náměstí, které už však leží za středověkým hradebním okruhem.
 

Tisková zpráva | Foto Vizualizace Petr Hrůša | Zdroj ČTK

Štítky Červený kopec, bezdomovectví, radnice, Petr Hrůša, Skanska, Brno, Richard Mrázek, rekonstrukce, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dominikánské náměstí by mohlo být opravené ještě letos. Auta z něj zcela zmizí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.