Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj prodá pozemky v Pasohlávkách Číňanům. Ti se musí zavázat k vybudování lázní

Zastupitelé Jihomoravského kraje v pondělí schválili záměr prodat pozemky, na kterých chce vybudovat čínská společnost Risesun lázeňský komplex za více než miliardu korun. Cena pozemků se odhaduje kolem 350 milionů korun. Kupec vzejde z veřejného nabídkového řízení a musí se zavázat k vybudování lázní.

Vlastníkem pozemků je společnost Thermal Pasohlávky, kterou před lety založil kraj a obec Pasohlávky pro vybudování potřebné infrastruktury pro lázně. Thermal Pasohlávky, jehož zástupci jednají i s čínskou stranou, by peníze z prodeje mohl použít na své závazky a investice. Zastupitelstvo Pasohlávek už záměr prodeje schválilo.

Kraj měl možnost vytvořit společný podnik s čínskou firmou Risesun a vybudovat lázně, nebo pozemky prodat potenciálnímu investorovi. Podle hejtmana Bohumila Šimka (ANO) znamená prodej okamžité zhodnocení pozemku. „Je to pro kraj méně administrativně i časově náročné než založit společný podnik se soukromým investorem," uvedl Šimek. Podobně na zastupitelstvu promluvila i starostka Pasohlávek Martina Dominová, podle které není založení společného podniku cestou pro obec.

Kupující bude muset garantovat vybudování a provoz lázeňského resortu v souladu s platným územním plánem, zpracovanou územní studii a předloženým projektovým záměrem. Navržené podmínky musejí případní zájemci včetně společnosti Risesun respektovat.

Předseda představenstva Thermalu Pasohlávky Martin Itterrheim uvedl, že na přípravě projektového záměru pracovala i společnost Risesun, která se chystá lázně vybudovat v připravované podobě. Má také zájem podat nabídku na odkup pozemku.

Podle hejtmanovy náměstkyně Taťány Malé (ANO) může Thermal Pasohlávky uhradit své závazky a investovat například do odborného léčebného lázeňského ústavu, na který kraj nemá peníze. Léčebný ústav má vzniknout
také v Pasohlávkách zhruba za 200 milionů, nabídnout má 160 lůžek.
 

Foto Vizualizace Pam Arch | Zdroj ČTK

Štítky Lázně Pasohlávky, Thermal, Číňané, prodej, pozemek, lázně, Pasohlávky, Jihomoravský kraj, Thermal Pasohlávky a.s., Bohumil Šimek, ANO 2011, Taťána Malá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj prodá pozemky v Pasohlávkách Číňanům. Ti se musí zavázat k vybudování lázní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.