Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno nechá u víc než dvaceti škol upravit dopravní značení kvůli bezpečí dětí

U 25 škol v osmi brněnských městských částech nechá město v březnu upravit dopravní značení nebo i vytvořit nová parkovací místa. Cílem je zajistit bezpečnější a přehlednější situaci před školami mezi 7:00 a 8:00, kdy velká část rodičů vozí děti autem. Zároveň chce město vytvořit i bezpečnější cestu pro děti chodící pěšky či přijíždějící MHD. Pro letošní rok je na tyto úpravy vyčleněno deset milionů korun.

„Tam, kde je to možné, vytvoříme parkovací zálivy, aby auta nestála chaoticky u krajnice. Někde je potřeba udělat vyvýšený přechod. Na většinu míst také dáme dopravní značku Kiss and Ride, která umožní zastavení a vystoupení dítěte. Rodič nevystoupí a rovnou odjíždí. Obvykle takto stačí udělat čtyři místa a funguje to," řekl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL). Někde se také umisťuje zábradlí.

Nebezpečná místa a návrh na úpravu dává městská část odboru školství, ten dá podnět Brněnským komunikacím, které připraví konkrétní opatření a nakonec je také uskuteční. „U některých škol musíme využívat současná parkovací místa, ale je to pro místní jen malé omezení," míní Hladík. Pod značkou Kiss and Ride bude dodatková tabulka, která omezí její platnost na všední den mezi 7:00 a 8:00. Mimo tuto hodinu budou místa sloužit pro běžné dlouhodobé parkování, pro tuto dobu však musí majitelé aut místa uvolnit.

U mateřských škol je situace odlišná, protože rodič potřebuje dítě dovést do školky a tam jej převléct a přezout. „Proto u školek vytváříme parkovací místa, na nichž je možné zůstat 15 minut, a na značce je parkovací kotouč," uvedl Hladík.

Deset milionů korun je podle něj dostatečná částka na drobnější stavební úpravy a dopravní značení. „Pokud by však bylo potřeba víc peněz, jsme schopni je z rozpočtu uvolnit," řekl Hladík.
  

Foto ilustrační foto | Zdroj ČTK

Štítky dopravní značka, Brno, parkování, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nechá u víc než dvaceti škol upravit dopravní značení kvůli bezpečí dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.