Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské vánoční trhy navštěvovalo dvacet osm tisíc lidí denně. Dohromady vypili téměř milion nápojů

Letošní brněnské adventní trhy byly, co se týče návštěvnosti, opravdovým trhákem. Přesvědčil se o tom každý, který tam zavítal v libovolný den mezi pátou a osmou hodinou večerní. Průměrně totiž trhy každý den navštívilo zhruba 28 tisíc lidí. Za měsíc adventních trhů tak vypili téměř milion nápojů.

Statistiky posledních adventních trhů zveřejnila Tiskové a informační centrum. Podle mluvčí Gabriely Peringerové se díky vratným odpadům v podobě kelímků a hrníčků ušetřilo 190 tisíc litrů odpadu. Nevratné plastové kelímky by zaplnily 3800 odpadkových košů. Brňanům totiž svařáky a turbomošty chutnaly. „V oběhu kolovalo 250 000 vratných obalů, u stáncích bylo vydáno 950 tisíc porcí," uvedla v tiskové zprávě Peringerová.

Kelímky vedly na počet, domů si však lidé odnášeli více hrníčky

Poměr zakoupených kelímků s vánoční tématikou byl oproti hrníčkům markantní. Na jeden zakoupený hrníček připadá 99 kelímků. Každý třetí člověk si však nechal hrníček jako suvenýr, zato u kelímků šlo zhruba 94% zpátky do oběhu.

Téměř 700 tisíc na charitu

Brňané byli před Vánocemi velmi štědří. Ve sbírce pod vánočním stromem na náměstí Svobody se vybralo celkem 680 000 korun. Tedy skoro o 150 tisíc korun víc, než loňský rok, kdy částka činila 543 000 korun. Finanční pomoc půjde na dětské SOS vesničky, do dětských domovů a zařízení, které se starají o lidi v nouzi.

Souběžně se sbírkou pod vánočním stromem mohli lidé přispět na tzv. charitativních středách. Dobrovolníci zde prodávalicharitativní donuty a vybrali 34 000 korun. Částka bude rozdělena mezi Chráněné bydlení sv. Michala, Dětský domov Dagmar, azylový dům a Sdružení Vodicí pes.

Letošní trhy i mezi svátky?

Vánoční trhy začnou příští rok 23. 11.  listopadu a potrvají do 23. prosince. „V příštích letech budeme opět plánovat vánoční trhy pro celé náměstí Svobody i Dominikánské náměstí. Počítáme i s podobným charakterem trhů – designové Vánoce, moderní prvky i gurmánské trhy na Dominikánském náměstí zachováme a budeme tento koncept i nadále rozvíjet. Také plánujeme a uvažujeme o prodloužení a umožnění prodeje k mezi vánočními svátky," uzavřela Peringerová.

Autoři | Foto TIC Brno, MMB | Zdroj TIC Brno

Štítky Brněnské Vánoce, statistiky, vánoční trhy, kelímek, Brno, Vánoce, Dětský domov Dagmar, nápoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské vánoční trhy navštěvovalo dvacet osm tisíc lidí denně. Dohromady vypili téměř milion nápojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.