Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj dá letos deset milionů na domácí hospicovou péči

Jihomoravský kraj letos už třetí rok po sobě poskytne deset milionů korun na domácí hospicovou péči. Dotační titul vyhlásí na konci ledna. Účelem je umožnit nevyléčitelně nemocným lidem zemřít doma ve známém prostředí.

Kraj chce letos podle Šlapala upravit parametry efektivity a více zohlednit počet klientů. „Okruh možných zájemců zůstává stejný a podmínky pro žadatele se nemění. V hodnocení ale nebudeme brát v potaz pouze požadovanou částku, ale i počet klientů, počet návštěv u klientů a celkový rozsah projektu odvozený ze zkušeností posledních tří let, které už poskytují validní data," uvedl Šlapal.

Kraj podporuje domácí hospicovou péči speciálním programem od roku 2015. V úvodním roce na to dal sedm milionů, poté zvýšil podporu na deset milionů. Peníze si mezi sebe rozděluje několik poskytovatelů. Nejvíce jich dostává Diecézní charita Brno, která za ně uspokojí pár stovek klientů. Mezi dalšími organizacemi, které peníze dostávají, je například charita v Kyjově nebo ve Veselí nad Moravou.

Ošetřování v domácí péči může pacientům umožnit lékař. O nemocného se v takovém případě stará rodina a pravidelně za ním docházejí zdravotní sestry, případně i psycholog, duchovní nebo dobrovolníci, kteří zajišťují sociální kontakt. Krom toho mohou organizace půjčovat potřebné vybavení, jako například polohovací lůžka. Podle Šlapala si lidé přejí umřít doma, a pokud je rodina připravená takovou možnost poskytnout, je dobré ji podporovat. Dodal, že v nemocnici je taková péče navíc několikanásobně dražší.

Jihomoravský kraj schválil na letošní rok přebytkový rozpočet s příjmy 7,172 miliardy korun a výdaji 7,086 miliardy korun.
 

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky hospicová péče, dotace, Jihomoravský kraj, Diecézní charita Brno, Kyjov, Veselí nad Moravou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj dá letos deset milionů na domácí hospicovou péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.