Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pozor! V Česku se prodávají polská jablka, která mají sedmkrát více pesticidů, než povoluje zákon

V polských jablkách odrůdy Šampion našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce sedmkrát více pesticidů, než je zákonný limit. Vzorek odebrala v ostravské Makru, s nímž zahájí správní řízení o uložení pokuty.

„Výsledek z akreditované laboratoře potvrdil přítomnost pesticidu chlorpyrifos v množství 0,075 miligramu na kilogram, přičemž povolený limit je 0,01 miligramu," uvedl Kopřiva. Dodavatelem jablek byla trutnovská společnost Olymp Fruit.

Pesticidy jsou chemikálie, které pěstitelé používají k hubení živočišných a rostlinných škůdců. Jejich používání však škodí i zdraví člověka. Použití tohoto konkrétního pesticidu pro ošetření jablek je od roku 2016 v Evropské unii výrazně omezeno. „Například v Česku neexistuje jediný schválený přípravek pro ošetření jabloní, který zároveň obsahuje chlorpyrifos jako účinnou látku," uvedl Kopřiva.

Stejný problém zjistila inspekce u polských jablek již v minulosti, o mnohonásobném překročení limitu informovala loni 30. listopadu. Inspekce taktéž vložila informaci do evropského systému rychlého varování RASFF.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Inspekce, pesticidy, polská jablka, zákaz, jablko, pesticid, Česko, Státní potravinářská inspekce, Evropská unie, Olymp Fruit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor! V Česku se prodávají polská jablka, která mají sedmkrát více pesticidů, než povoluje zákon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.