Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Babyboxy jen letos zachránily patnáct dětí, celkově už přes sto šedesát

Babyboxy v Česku pomohly od svého vzniku v červnu 2005 zachránit už 161 dětí, z toho 19 v Jihomoravském kraji. Jen letos se v českých babyboxech našlo šest děvčátek a devět chlapců. Posledním "přírůstkem" byl v úterý ve schránce v Děčíně hoch, který dostal jméno Michálek. Vyplývá to ze statistik spolku Babybox pro odložené děti - Statim, který schránky po republice instaluje. V Česku je v provozu 72 babyboxů, z toho 5 na jižní Moravě. Starší typy se postupně mění za moderní.

První babybox začal fungovat v roce 2005 v GynCentru v pražském Hloubětíně. Vůbec první odložené nemluvně v Česku se v něm objevilo v únoru 2006. Byla to malá Soňa. Do dneška pracovníci v hloubětínské schránce našli 25 dětí. Přes babybox odstartovalo svůj život už celkem 92 děvčat a 69 chlapců. Zatím nejvíc dětí se do babyboxů dostalo v roce 2011. Bylo jich 22. O rok později jich schránky přijaly 20. Loni zdravotníci vyzvedli 16 chlapců a děvčátek.

Nejčastěji lidé odloží novorozence do schránky mezi 16:00 a 20:00. V tu dobu se v ní ocitlo 43 dětí. Dalších 34 v ní pak bylo mezi 20:00 a půlnocí. Nejvíc dětí se dostalo do babyboxu v únoru a v prosinci, a to 20 a 19. Nejsilnějším dnem je pondělí s 31 odloženými dětmi, následuje úterý s 29. Novorozenci se našli zatím ve čtyřech desítkách instalovaných schránek. Babyboxy jsou u nemocnic, radnic či záchranných služeb. Jeden vznikl i u domova důchodců.

Seznam měst doplní i Boskovice a Blansko

Odložené dítě upozorní personál, který se hned o novorozence postará. Ministerstvo zdravotnictví registruje schránky jako zdravotnický prostředek. V roce 2006 získaly ochrannou známku. V loňském roce začaly fungovat dvě nové schránky. Letos v březnu přibyla další v nemocnici v Mariánských Lázních. Babybox s pořadovým číslem 72 technici namontovali v říjnu v dětském domově v Berouně. Začátkem příštího roku by měly být v provozu pak dvě nové schránky - v boskovické nemocnici a v záchranné službě v Blansku. Vedení spolku chce jednat i se zařízeními v dalších městech. Starší typy babyboxů postupně také mění za moderní.

Proti babyboxům se postavil Výbor OSN

Na české babyboxy se před šesti lety zaměřil Výbor OSN pro práva dítěte. Ve své tehdejší zprávě uvedl, že ho schránky na odložené děti v Česku "vážně znepokojily". Podle členů výboru porušovaly hned pět článků úmluvy o právech dítěte. Byly prý v rozporu třeba s právem na život a také od narození na jméno, totožnost, státní příslušnost či možnost znát rodiče. Výbor v roce 2011 doporučil státu babyboxy zrušit.

Drtivá většina Čechů je pro

Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse, který sám sebe nazývá babydědkem, to bylo nepochopení a schránky naopak pomáhají život dětí chránit. Své potomky do nich totiž odkládají obvykle ženy, které se ocitly ve velmi tíživé situaci. Kdyby taková možnost nebyla, nemusely by některé děti přežít. Spolek před pár lety zahájil kampaň na podporu babyboxů a k ochraně nechtěných dětí. Zvolil tehdy provokativní heslo: "V popelnici umřu". V minulosti se totiž objevilo několik případů, kdy lidé našli v odpadcích mrtvé novorozence. Za prospěšné podle průzkumů považuje babyboxy drtivá většina Čechů a Češek. 

Autoři | Foto ilustrační foto, pixabay.com | Zdroj s využitím ČTK

Štítky Babybox, Česko, Jihomoravský kraj, Děčín, právo, Ludvík Hess, Blansko, Hloubětín, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babyboxy jen letos zachránily patnáct dětí, celkově už přes sto šedesát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.