Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno zavede rezidentní parkování v přísnější variantě. Rezidenti budou 'zdarma' parkovat jen ve své zóně

Brno zavede rezidentní parkování v původní, tedy přísnější variantě. Novinářům to dnes po schválení radou řekl primátorův náměstek zodpovědný za dopravu Matěj Hollan (Žít Brno). Zóny budou na desítkách míst, kde jsou problémy s parkováním. Na zbytku bude stání stále zdarma. Na rezidentních místech budou moct za poplatek přes den i v noci zaparkovat i ostatní řidiči. Město o místech pro zóny i výši poplatků bude jednat s městskými částmi. V létě chce zavést prvotní testování pro historické centrum.

Několik stovek za první auto, několik tisíc za další

V Brně se mluví o rezidentním parkování několik let. Projekt má usnadnit parkování lidem v místě bydliště. Někteří si stěžují, že nemají auto u domu kam dát kvůli jiným vozidlům nebo návštěvníkům. Podle Hollana by měla rezidentní zóna pro historické památkové centrum začít platit v testovacím režimu v létě příštího roku. Zatím není jasné, kolik budou rezidenti ročně za zónu platit, poplatek by se měl pohybovat mezi 300 a 900 korunami na první auto. Na druhé auto až desetinásobek ceny.

Na místech budou moct parkovat i nerezidenti, kteří za to ale přes den i v noci budou muset platit výrazně více než místní. Tím chce město zamezit tomu, že by nerezidenti neměli kde zaparkovat. Další místa budou v několika parkovacích domech. O výši ceny bude ještě město jednat s městskými částmi. Každá může stanovit vlastní cenu, podle Hollana by se ale neměly výrazně lišit. Město chce mít také dohled nad tím, kde městské části rezidentní zóny navrhnou. „Mělo by to být opravdu jen v místech, kde jsou problémy s parkováním. Jiných míst by se to týkat nemělo," zdůraznil Hollan. V Brně tak nadále zůstanou bezplatná stání pro zaparkování.

Vyhrála přísnější varianta

V poslední době byly na stole dvě varianty rezidentního parkování. Dnes radní schválili tu původní s návrhem, že mohou rezidenti zaparkovat jen ve své městské části a v jiných už musí platit poplatek. Hollan pak navrhoval mírnější variantu rozdělení Brna na dvě zóny, přičemž v historickém centru by mohli parkovat jen rezidenti a zásobování, ale jinde by Brňané mohli parkovat bez omezení po zaplacení ročního poplatku. Radní ale Hollanův návrh nepodpořili.

„Rada města Brna dnes schválila zavedení rezidentního parkování ve městě Brně, a to bohužel v přísnější variantě, která znamená, že na ulicích širšího centra města (střed, Královo pole, ...) budou obyvatelé ostatních městských částí v návštěvnickém režimu, což znamená povinnost platit za parkování prostřednictvím parkovacích automatů,“ uvedl radní Tomáš Koláčný (Piráti), který jako jediný hlasoval proti přísnější variantě.

V praxi to podle něj bude znamenat, že i se zakoupeným parkovacím oprávněním nebudou mít Brňané žádnou záruku zaparkování, přičemž právo parkovat „zdarma“ (za cenu celoročního parkovacího oprávnění) budou mít pouze v oblasti cca 1,5 km kolem svého bydliště. Mimo svoji městskou část budou považování za nebrněnského návštěvníka.

Autoři | Foto Česká televize | Zdroj s využitím ČTK

Štítky parkování, Brno, poplatek, Matěj Hollan, městská část, Žít Brno, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zavede rezidentní parkování v přísnější variantě. Rezidenti budou 'zdarma' parkovat jen ve své zóně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.