Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mladé ženy se vdávaly za staré a nemocné pacienty psychiatrie, postupně je o vše okradly

Mladé ženy na jihu Moravy využívaly seniory z psychiatrického oddělení nemocnice. Podle poznatků policie si je vzaly k sobě do péče, přiměly je uzavřít sňatek a pak je obíraly o důchody a připravily o majetek. Policie prověřovala tři případy možného násilí. Vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu seniorů ale žádné trestní stíhání policie nezahájila.

„Podle našich zjištění si je tam (v nemocnici) vytipovaly mladé ženy a přiměly je uzavřít sňatek," uvedla Kornetová. Ženy si seniory následně vzaly k sobě domů do péče, tím však podle policie idylka skončila. „Senioři s psychickými problémy a nastupujícími příznaky demencí či jiných chorob se nedokázali bránit před využíváním," uvedla policistka Andrea Kornetová. Ženy je podle poznatků policie obíraly o důchody, neposkytovaly jim dostatečnou stravu, nutily je i k náročnějším domácím pracím. Vzaly jim i léky a postupně na sebe převedly jejich majetek. Po čase senioři znovu skončili v nemocnici, ovšem v horším stavu než před tím.

„Máme o tom jen poznatky. Zdravotní stav seniorů jim zabraňuje popsat události, aby bylo možné zjistit skutečnosti tak, abychom mohli zahájit trestní stíhání dotyčných žen," uvedla Kornetová. Podle ní společnými znaky v těchto případech byla horší paměť v souvislosti s psychiatrickým onemocněním a neschopnost popsat průběh násilí.

Podle policie je třeba více si všímat starších rodinných příslušníků, sousedů, přátel, bývalých kolegů. „V případě podezření na násilí by se lidé měli zavčas obrátit na odborníky na sociálních odborech či policie," uvedla Kornetová.

Obecně policisté na jihu Moravy letos zatím řešili 748 případů domácího násilí, v naprosté většině byla obětí žena. Například v Brně řešili policisté dlouhodobé týrání ženy ze strany jejího pětapadesátiletého partnera. Zpočátku ji podle policie fyzicky napadal, fackami, pěstmi, vulgárně ji urážel. Pak si vzal do hlavy, že natáčí pornografické filmy a
pod touto záminkou ji bil a zakázal jí chodit do práce. Žena po jednom z útoků skončila v nemocnici. Policisté muže zadrželi, následně ho vykázali z obydlí.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky policie, nemocnice, násilí, Morava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladé ženy se vdávaly za staré a nemocné pacienty psychiatrie, postupně je o vše okradly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.