Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské planetárium se zařadí mezi evropskou špičku. V budoucnu nabídne 3D projekce

Brněnská hvězdárna na Kraví hoře získá nové projekční zařízení s trojrozměrnou technologií. Návštěvníkům slibuje ještě silnější zážitky než dosud. Investici 39 milionů korun schválilo v úterý brněnské zastupitelstvo, dalších osm milionů korun zamíří na jiné úpravy v interiéru i exteriéru hvězdárny.

Díky novým projektorům s laserovými zdroji světla a speciální optikou se Kraví hora posune mezi nejlépe vybavená zařízení v Evropě. Nejbližší podobně velké a moderní digitální planetárium je podle provozovatelů například ve Varšavě a Hamburku.

Takzvané digitárium, kde hvězdárna nabízí vlastní i převzaté pořady s projekcí na kopuli, je v provozu necelých pět let. „Zdá se to málo, ale křemíkové útroby našeho přístroje na vizuální zázraky, jak mu také familiárně říkáme, jsou však dávno za hranicí životnosti," uvedl ředitel hvězdárny Jiří Dušek. Připomněl, že digitální technika, třeba i mobilní telefony a notebooky, rychle zastarává.

Projekt schválený zastupitelstvem přinese od podzimu 2018 i další změny. Vznikne systém informující o aktuálním dění v přilehlém vesmíru, částečně se promění volně přístupná expozice v podzemním sále. Změny se projeví i venku. Přibudou travnaté plochy a designové lavičky, v plánu je také vyznačení poledníku a posílení chytrých technologií, jako je veřejná wi-fi síť či dobíjecí stanice. 

Štítky hvězdárna, Brno, 3D projekce, Kraví hora, Evropa, Varšava, Hamburk, planetárium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské planetárium se zařadí mezi evropskou špičku. V budoucnu nabídne 3D projekce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.