Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hollan protestuje proti zábradlí před hlavním nádražím. Podle policie nesplňuje zákonné požadavky

U brněnského hlavního nádraží uzavřelo zábradlí nejkratší cestu pro chodce od zastávky tramvaje do nádražní budovy, kterou denně využívaly stovky lidí a fungovala desetiletí. Podle policie ale místo využívané pro přecházení nesplňuje technické a legislativní požadavky. Náměstek primátora pro dopravu Matěj Hollan (Žít Brno) má stanovisko policie za nepochopitelné. Řekl to dnes novinářům.

Policie sice nemůže vydat závazné stanovisko, ovšem podle Hollana odbor dopravy nechtěl jednat v rozporu. Ve stanovisku policie se uvádí, že "...místa pro přecházení nesplňují technické a legislativní požadavky, jako jsou například rozhledy, hmatové prvky, minimální vzdálenosti od nejbližšího přechodu a podobně."

Brněnským přednádražím projde ve všední den zhruba 100.000 lidí, průchod od tramvajové zastávky používají řádově tisíce lidí denně, auta zde jezdí vzhledem k obrovské frekvenci chodců obvykle krokem. Nejbližší přechod pro chodce je na druhé straně tramvajového nástupiště, což je 66 metrů. Od 80. let minulého století funguje také podchod, který však není bezbariérový. Lidé jdoucí od tramvaje do nádražní haly jej prakticky nepoužívají.

„Podle policie je asi bezpečné, když teď lidé lezou přes zábradlí a přebíhají po tramvajových kolejích a skáčou před předek šaliny, což se děje a bude dít a je to mnohem nebezpečnější," uvedl Hollan.

Prostor před brněnským nádražím lidé obecně a dlouhodobě vnímají jako chaotický a špatně uspořádaný, s výjimkou dláždění se tam za posledních 20 let nezměnilo nic. Současné vedení města proto na podzim představilo návrh jeho zklidnění tím, že se z něj odvede značná část dopravy a auta se nasměrují tak, aby k nádraží jezdili víceméně jen ti, kteří jedou na nádraží či na poštu. „Uvidíme, jak to dopadne, nyní se vypořádávají připomínky a v lednu by se měla opatření zavádět," řekl Hollan. Poté bude podle něj možné se policie znovu zeptat, jak to vidí se zábradlím znemožňující pohyb chodců po nejkratší cestě do nádražní haly.

Foto Martin Šeda | Zdroj ČTK

Štítky zábradlí, hlavní nádraží, policie, Hollan, Matěj Hollan, Žít Brno, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hollan protestuje proti zábradlí před hlavním nádražím. Podle policie nesplňuje zákonné požadavky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.