Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Snili jste o vlastní kolejové trati? Na jižní Moravě je jedna k prodeji

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) po třech letech znovu nabízí ke koupi trať z Čejče do Uhřic na Hodonínsku, na níž už osobní vlaky nevyjely téměř 20 let. Před třemi lety se nabízela za 46 milionů korun, nyní je cena 24,5 milionu a zájemci se musí přihlásit do 9. ledna, vyplývá z dokumentu, který SŽDC zveřejnila. Trať dlouhodobě chátrá, musely se znovu vypracovávat katastrální podklady.

SŽDC musí postupovat při prodeji podle vládního nařízení. „Nejprve se prodává za cenu znaleckého posudku, v případě nezájmu dále za cenu v místě obvyklou a poté zpravidla za polovinu ceny obvyklé," popsala mluvčí ŠZDC Kateřina Šubová. Pokud ani poté nikdo trať nechce, musí se nabídnout ministerstvu obrany a poté krajům a obcím. Až jako další krok lze zahájit řízení o zrušení tratě a poté trať s pozemky převést obcím.

Trať z Čejče, která měří 16 kilometrů, patrně čeká celá tato dlouhá cesta. O provoz na ní dávno není zájem a její stav už je velmi špatný.

„Nemyslím si, že by nějaká obec ležící na trati měla zájem ji koupit za peníze a pak investovat další peníze," řekl  starosta Krumvíře Jaroslav Komosný. Podle něj je jediným pravděpodobným řešením do budoucna stavba cyklostezky. Ta už stojí na navazujícím úseku z Uhřic do Ždánic. Obcím tak nezbývá než čekat, až bude možné zrušenou trať na obce bezúplatně převést.

Osobní vlaky na trati z Čejče dojezdily v roce 1998, po 90 letech od vzniku. Nádražní budova už stojí jen v Krumvíři a slouží jako obytný dům. Jako cyklostezka funguje poblíž další zrušená trať z Mutěnic do Kyjova.

SŽDC nabízí k prodeji i další nevyužívané tratě v republice, za ceny v řádech milionů korun však o ně nemá nikdo zájem s ojedinělými výjimkami. Nyní jde například do třetího kola prodeje trať na Jesenicku z Velké Kraše do Vidnavy.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Správa železniční dopravní cesty, Jihomoravský kraj, Čejč, Uhřice, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snili jste o vlastní kolejové trati? Na jižní Moravě je jedna k prodeji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.