Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na lanovce nad propastí se zasekli cestující, hasiči cvičili nebezpečnou situaci

Na lanové dráze u propasti Macocha v pondělí dopoledne nacvičovali naši hasiči záchranu lidí ze zaseknuté kabiny. Podobné výcviky probíhají na Macoše každoročně, za dobu její existence naštěstí hasiči nikdy k podobnému zákroku vyjíždět nemuseli.

Výcviku se účastnily dvě desítky hasičů-lezců z Blanska a Brna. K záchraně lidí uvíznutch v kabině lanovky zvolili hasiči přístup po ocelovém laně.  Letošního výcviku se neúčastnil policejní vrtulník, který může být v obdobných případech také nasazen.

Kromě samotné záchrany cestujících z kabiny je potřeba věnovat pozornost také transportu zachráněných v náročném terénu pod lanovkou. To hasiči zajišťují vytvoření záchranné lanové cesty.

„Na lanové dráze u Macochy jsme zatím nemuseli reálně zasahovat. Nicméně máme ověřeno, že jsme schopni naplnit dvouhodinový časový limit, který ukládá zákon k záchraně osob z lanové dráhy. Podle našich zkušeností z předchozích výcviků dokážeme všechny cestující dostat z lanovky a transportovat je mimo prostor pod lanovou dráhou do jedné hodiny a čtyřiceti minut," uzavřel mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Autoři | Foto HZS JMK | Zdroj HZS JMK

Štítky hasiči, cvičení, lanovka, Macocha, lanová dráha, Brno, Jaroslav Mikoška, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na lanovce nad propastí se zasekli cestující, hasiči cvičili nebezpečnou situaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.