Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bruslaři se poprvé kolem Jošta sklouznou ve středu. Dospělí zaplatí stovku za dvě hodiny

Horkou, respektive ledovou novinkou letošní zimy v Brně je veřejné kluziště přímo pod sochou markraběte Jošta. Lidé se poprvé sklouznou ve středu, připravena je pro ně půjčovna bruslí i stánek s občerstvením. Bruslit se bude ve dvouhodinových blocích. Dospělí zaplatí rovnou stokorunu. Za kluziště zaplatila radnice brněnského středu sedm milionů korun, dalších pět doplatil magistrát.

Ledová plocha o rozloze 860 m2  pojme kolem 80 lidí, kteří se mohou projíždět kolem sochy a v opatrnosti i pod nohama koně. Aby nedošlo k úrazům, jsou kolem nainstalovány mantinely a nohy koně jsou obaleny ochrannou vrstvou pro poškození při výrobě ledu i proti případným oděrům od bruslí. Design "Brusláku" navrh Ateliér Chybík a Krištof.

Kluziště bude fungovat i při teplotách nad nulou. „Nová kvalitní technologie na výrobu a údržbu ledové plochy umožní provoz i při poměrně vysokých teplotách do 13 stupňů," uvedla místostarostka Michaela Dumbrovská. Pro zmrzlé návštěvníky bude k dispozici stánek s horkými nápoji i jídlem.

Stánek s občerstvením, ostrahy kluziště i zmíněnou půjčovnu bruslí zajišťuje soukromá společnost MEETING ZONE, která vyhrála veřejné výběrové řízení. Sponzorem provozu kluziště je společnost zastupující výrobce automobilů Mercedes-Benz.

Dospělí za stovku, děti a senioři za šedesát

Vstupné pro dospělé na jeden dvouhodinový blok bude stát 100 korun, děti od 6 do 15 let a senioři nad 65 let a osoby ZTP/P zaplatí 60 korun. Děti do 6 let bruslí zdarma. Výtěžek ze vstupného půjde provozovateli, kterým je městská příspěvková organizace Sportovní a rekreační areál Kraví hora.

Kluziště za dvanáct milionů

Pořizovací cena kluziště byla 12 milionů korun, z toho 5 milionů zaplati magistrát, dalších sedm přidala radnice brněnského středu. „U zařízení podobného druhu nelze očekávat, že bude výdělečné. Vnímáme to jako další možnost zpestření života Brňanů a zatraktivnění veřejného prostoru, nikoliv jako investici, která si nám finančně vyplatí. Všechno na peníze přepočítávat nelze, tím méně služba lidem,“ vysvětlil  místostarosta Martin Schwab.  

Bruslení na Vánoce i Silvestra

Slavnostním zahájení bruslařské sezóny pod Joštem připadá na středu 6. prosince od 16 hodin. Kluziště pak bude otevřeno denně, dokonce i na Štědrý den a na Silvestra. Provozní doba potrvá od 10 do 21 hodin, vždy ve dvouhodinových blocích, mezi kterými probíhá údržba ledu. Na Štědrý den se bruslí od 10 do 13 hodin, na Silvestra bude led otevřený do 21.30. Zavřeno bude pouze na Nový rok.

Kluziště podpořil i tvůrce Jošta

„Projekt kluziště na náměstí v tomto směru je jenom vítané rozšíření interaktivních možností sochy. Myslím, že v tomto by mělo Brno další světové prvenství,“ uzavřel sochař Jaroslav Róna. 

Autoři | Foto Petra Stanová | Zdroj MČ Brno-střed

Štítky Jošt Moravský, brusle, Brno, socha, silvestr, Štědrý den, Mercedes-Benz, Jaroslav Róna, Martin Schwab, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bruslaři se poprvé kolem Jošta sklouznou ve středu. Dospělí zaplatí stovku za dvě hodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.