Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukci bitvy u Slavkova sledovalo letos téměř jedenáct tisíc lidí

Na bojišti u Tvarožné na Brněnsku dnes přihlíželo rekonstrukci části bitvy u Slavkova téměř 11.000 diváků. Počasí bylo podle pořadatele Miroslava Jandory ideální, protože svítilo slunce a pole bylo lehce zasněžené a zmrzlé, tudíž se vojáci nemuseli brodit rozmočenou blátivou zemí.

Každý ročník je věnován jiné části velké bitvy, která se odehrála v roce 1805 a historikové o ní hovoří jako o bitvě tří císařů. „Letošek jsme věnovali roli rakouského generála Weyrothera, autora koaličního bitevního plánu. Scénář bitevní ukázky pod Santonem se věnoval střetnutí na severním úseku bojiště a zranění francouzského generála Valhuberta. Téma tak spojovali rakouský a francouzský generál, kteří oba zemřeli v Brně," uvedl Jandora.

Bitvy se letos zúčastnilo přes 1000 vojáků v dobových uniformách, pocházeli ze 16 zemí. Vedle vojáků viděli diváci na bojišti i 60 koní a také 15 děl.

Podle pořadatelů nejsou vzpomínkové akce oslavou Napoleona či jeho vítězství ani oslavou války či bitvy. „Mezinárodně politické a válečné události, jež ve své době Evropu zásadním způsobem ovlivnily a dlouho po ní rozdělovaly, se s odstupem staly prostředkem k setkávání a společným zájmem mnoha lidí z mnoha zemí světa. Cílem akcí je připomínka a podpora poznávání společné evropské historie," uvedl Jandora.

Na letošní ročník přijel francouzský generál Herve Gobilliard, prezident Společnosti držitelů vyznamenání Čestné legie a Jandoru potěšilo, že jeho úsilí o připomínku evropské historie ocenil. Poprvé se rekonstrukce bitvy konala v roce 1990. Součástí jsou i další doprovodné akce.

Ve skutečné bitvě zvítězil Napoleon nad koaličními vojsky Habsburské monarchie a Ruska. Změna rozložení sil na evropském kontinentě vedly k dalšímu napětí a válkám proti Napoleonovi. Soumrak jeho moci nastal po jeho neúspěšném tažení do Ruska, definitivně padl až deset let po slavkovské bitvě u Waterloo. 

Foto Slavkov.cz | Zdroj ČTK

Štítky bitva u Slavkova, Napoleon Bonaparte, Tvarožná, Brněnsko, Rusko, bitva u Waterloo, Brno, Habsburská monarchie, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukci bitvy u Slavkova sledovalo letos téměř jedenáct tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.