Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový koncertní sál navrhne společnost Nagata, tvůrci desítek famózních světových sálů

Akustiku nového koncertního sálu v Brně pravděpodobně navrhne společnost Nagata. Tým, který dále tvoří polské Konior Studio a brněnští Architekti Hrůša & spol., doporučila odborná komise. Vítěz soutěže má dodat projektovou dokumentaci pro nadzemní část takzvaného Janáčkova kulturního centra.

Do soutěžního kola se kvalifikovaly dva týmy. Druhý tým komise vyloučila pro nesplnění podmínek požadovaných zákonem o zadávání veřejných zakázek. Podle dříve zveřejněných informací byla základem druhého uskupení globálně působící, původně britská společnost Arup. Nyní běží patnáctidenní lhůta na podání odvolání, poté může město uzavřít smlouvu s vítězným týmem.

„Prvním úkolem projektantů bude provázání podzemní a nadzemní části stavby. Dělníci nyní ukončují první etapu, tedy podzemní garáže, kterou mají předat v lednu příštího roku," uvedl náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno).

Společnost Nagata Acoustic navrhla od roku 1971 bezmála 60 koncertních sálů po celém světě. V kvalifikačním kole se prokázala nejnovějšími stavbami z Paříže, Šanghaje a Katovic. Je známá také díky budově Labské filharmonie v Hamburku.

Dalším členem týmu je architekt Tomasz Konior, který se společností Nagata navrhl sál v Katovicích. Trojici doplňuje brněnský architekt Petr Hrůša se svým studiem. Zajistí autorizace a kvalifikace, které vyžaduje český právní řád.

Výběrové řízení na projekční tým město vypsalo loni v srpnu. „Tým navrhne podobu koncertního sálu - jeho tvar, odhlučnění, umístění varhan, materiály a podobně. Tedy srdce celého koncertního domu," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Nový koncertní sál se má otevřít v sezoně 2020/2021. Nabídne kapacitu přes 1200 míst a akustické parametry nejvyšší světové úrovně. Celkové náklady mají dosáhnout 1,276 miliardy korun. Podle memoranda z 1. října 2016 stát přispěje částkou 600 milionů korun, město Brno 562 miliony a Jihomoravský kraj 100 miliony korun.

Foto Nagata | Zdroj ČTK

Štítky koncertní síň, Brno, Petr Hrůša, Arup, Matěj Hollan, Žít Brno, Katovice, Tomasz Konior, Paříž, Šanghaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový koncertní sál navrhne společnost Nagata, tvůrci desítek famózních světových sálů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.