Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U Slavkova se opět utkají vojska tří císařů. Bojovat bude zhruba tisícovka vojáků

Bitvu tří císařů u Slavkova u Brna připomene v ukázce přes 1000 vojáků v dobových kostýmech ze 16 zemí. Na bojišti pod kopcem Santon u Tvarožné na Brněnsku se potkají už v sobotu. Pořadatelé návštěvníkům doporučují využít veřejnou dopravu. Ve Slavkově chystají gastronomickou bitvu tří císařů a další ukázku bitevního střetu.

Letošní 212. výročí od vítězného tažení Napoleona připomínají od 18. listopadu desítky akcí na slavkovském bojišti a v jeho okolí, ale i v Brně, Vyškově a Slavkově u Brna. Ukázka bitvy tří císařů u Tvarožné je největší z nich. Francouzský císař Napoleon u Slavkova v roce 1805 porazil díky své geniální taktice početnější ruské a rakouské šiky. Organizátor Miroslav Jandora letos očekává účast až 12.000 diváků, loni jich přišlo 11.000.

„Ročník 2017 bude tematicky věnován roli rakouského generála Weyrothera, autora koaličního bitevního plánu. Scénář sobotní bitevní ukázky pod Santonem bude střetnutí na severním úseku bojiště a zranění francouzského generála Valhuberta. Téma tak spojují rakouský a francouzský generál, kteří oba zemřeli v Brně," uvedl Jandora.

Pro diváky, kteří dorazí autem, bude pro parkování opět vyčleněna silnice Jiříkovice-Tvarožná, parkovat se bude po jejích stranách. Podle pořadatelů je ale mnohem pohodlnější vyrazit do Tvarožné autobusem, a to z brněnské Úzké ulice na motorest Rohlenka v sousedství Santonu linkou 702, cestující ze Slavkova u Brna pak mohou využít linku 601.

Přímo ve Slavkově u Brna dnes začíná hlavní část programu s názvem Tenkrát ve Slavkově, kdy město opět obsadí rakouští vojáci ze IV. kolony Kolowrat. Na návštěvníky mimo jiné čeká historický program a premiéra filmu Austerlitz Advent. Krátkometrážní snímek v devětadvaceti minutách vypráví příběh obyvatel statku, jímž 2. prosince prošly všechny tři armády.

V sobotu se příchozí mohou těšit například na řemeslný jarmark nebo na gastronomickou bitvu tří císařů, ve které se budou vydávat pokrmy a nápoje inspirované zeměmi spjatými s Bitvou u Slavkova, tedy Rakouskem, Francií a Ruskem. V centru města se pak chystá vojensko-historický program, v zámeckém parku zase ukázka ležení a jezdeckého dovednostního turnaje. V podvečer pořadatelé chystají ukázku bitevního střetu, kterého se zúčastní na 300 vojáků. Vyvrcholením akce bude multimediální program Slavkov 1805 s průvodem asi 500 vojáků.
  

Foto Slavkov.cz | Zdroj ČTK

Štítky Slavkov u Brna, Tvarožná, Santon, Napoleon Bonaparte, Brněnsko, Brno, Vyškov, bitva u Slavkova, Rusko, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Slavkova se opět utkají vojska tří císařů. Bojovat bude zhruba tisícovka vojáků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.