Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

TEDxYouth@Brno: Kolik inspirace zvládnete načerpat za jeden den?

Občas potkáte člověka, který vás inspiruje. Nebo si třeba přečtete knížku či kouknete na video, po kterém si řeknete: „Aha, to je dobrá myšlenka. Tu chci ve svém životě využít.“ Ale co když těch lidí i myšlenek jsou desítky v průběhu dne? To se stalo 11. listopadu na konferenci TEDxYouth@Brno.

TED talky jsou oblíbené po celém světě. Za čím stojí jejich úspěch? V záznamech z konference vystupují lidé z různých oblastí – doktoři, vědci, spisovatelé i umělci. Lidé se zajímavým životním příběhem nebo myšlenkou, která si zaslouží šířit dál. V dnešní době oblíbené ale kolikrát anonymní motivační citáty se mohou jít zahrabat, v TED talcích vám předají zkušenosti reální lidé, kteří ušli kolikrát náročnou cestu.

Od roku 2009 je možné uspořádat vlastní lokální konferenci pod názvem TEDx, čehož využili pořadatelé brněnského TEDxYouth@Brno. V sobotu 11. listopadu se v prostorách Pražákova paláce zaobírali přednášející i návštěvníci tématem Together&Apart – o tom, jak fungovat společně i jako jednotlivec, jak překonávat rozdíly a jak se zaměřit na to, co nás činí jedinečným.

Úspěch konference záleží hodně na zvolení řečníků, a to se dámám, které brněnský TEDx organizovaly, povedlo na jedničku. Při prvním procházení programu jsem usoudila, že témata jsou různorodá, ale že mně je opravdu blízko, tak jedno nebo dvě.

A pak jsem v sobotu ráno seděla s otevřenou pusou a zaujatě poslouchala přednášku Vojty Kundráta o využití nanotechnologiích pro vodu v Africe. (Cokoliv, co začíná „nano“ je pro mě odvrácená strana vesmíru.) Dozvěděla jsem se, proč je sice milé, že někdo pošle nějakou bankovku na charitu, ale že to může nadělat více škody než užitku. Vojta se snaží koukat na začátek – tam kde všechny problémy začínají. A podle toho vyvíjí věci, aby pomohly, ale zároveň byly co nejjednodušší a nejdostupnější.

A musím uznat, že nejen Vojta Kundrát, ale všichni řečníci na mě zapůsobili a každý z těchto lidí měl velkou myšlenku, kterou chtěl předat ostatním, i když se občas schovala za větu: „K práci ajťačky mě dovedlo The Sims.“ – jako tomu bylo u programátorky Jany Moudré.

Řečníci i návštěvníci zvládly téma této konference – zvlášť ale dohromady, na jedničku. Každý byl specifický svými zájmy i povoláním, ale přesto člověk o přestávkách nebo na afterparty konverzoval s různým lidmi. Stala jsem se součástí konverzace, kdy Albert Fikáček, který přeplul středozemní moře na lodi z petlahví se zapovídal s holkami Zero Waste, které již několikátý rok žijí bez odpadu. A takovýchto propojení zde vzniklo nespočet.

Zapomeňte na všechny mýty, co jste o konferencích kdy slyšeli, zde to platit nebude. TEDxYouth je konference, které vám rozšíří vaše obzory a pokud nejste úplný asociál, tak se seznámíte s lidmi napříč obory. (Třeba i u hrnku dobré kávy a některého z lahodných zákusků, cheesecake by rozhodně obstál jako důvod, proč sem jít.)

Sledujte facebookovou stránku TEDxYouth@Brno nebo jejich web, kde se dozvíte nejnovější informace o plánovaných akcích.

PS: Vstupenky mizí sakra rychle!

Autoři | Foto TEDxYouth Brno

Štítky konference, inspirace, Afrika, cheesecake, The Sims

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TEDxYouth@Brno: Kolik inspirace zvládnete načerpat za jeden den?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.