Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ťok zůstane ministrem, prozradil dnes Zeman na jižní Moravě. Přivítala ho jen polovina zastupitelů

Ministrem dopravy zůstane i v nové vládě Dan Ťok (za ANO). Vyplynulo to z dnešního vyjádření prezidenta Miloše Zemana během návštěvy jižní Moravy. Uvedl, že s Ťokem chce hovořit o dálnici z Brna na Vídeň. Prezidenta Zemana dnes při zahájení jeho třídenní návštěvy Jihomoravského kraje přivítala v krajském úřadě v Brně slabá polovina krajských zastupitelů.

Zeman sice Ťokovo jméno nezmínil, ale uvedl, že ministr dopravy zůstane stejný a že s ním bude hovořit o dálnici na Vídeň, jejíž stavba se oddaluje. „Na druhé straně Rakušané budou mít dokončenou dálnici až k hranicím," řekl prezident.

V nové vládě má být 14 ministrů plus premiér. Devět ministrů dosud v kabinetu nepůsobilo. Ve vládě by měly být podle Babiše čtyři ženy.

Babiš představil obsazení vlády Zemanovi v úterý. O jménech pak ale s novináři na prezidentovo přání nemluvil, protože si Zeman chce s nováčky ještě promluvit. Výhrady ale proti nikomu podle Babiše neměl. Předseda ANO uvedl, že členy vlády budou lidé, kteří už dříve působili v dané oblasti, takže nebude nutné, aby se s problematikou dlouho seznamovali.

Zeman dnes zahájil třídenní návštěvu jižní Moravy. Zopakoval, že chce zabránit předčasným volbám, podle něj je potřeba respektovat vítěze voleb a svěřit mu premiérské křeslo. Volby vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem před ODS a Piráty. Do Sněmovny se dostali i zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Účast zastupitelů sotva poloviční

Prezidenta Zemana dnes při zahájení jeho třídenní návštěvy Jihomoravského kraje přivítala v krajském úřadě v Brně slabá polovina krajských zastupitelů. Kraj jich má 65, na setkání nepřišli zástupci TOP 09 s Žít Brno, Zelení, většina lidovců a část ODS i koaliční ČSSD.

 TOP 09, která je součástí krajské koalice, vnímá Zemanovy cesty jako předvolební kampaň za peníze daňových poplatníků, podle hejtmanova náměstka Jana Vituly by si země zasloužila lepšího prezidenta. Cesty hradí kraje, za tu poslední letos v květnu dal Jihomoravský přes 700.000 Kč, nyní chce
šetřit.

Zemana s manželkou Ivanou dnes přijal hejtman Bohumil Šimek (ANO). U setkání se zastupiteli chyběla hejtmanova náměstkyně Taťána Malá (ANO), která však musela být ve Sněmovně. S prezidentem se prý setká na večeři. Přítomni nebyli ani náměstci Roman Hanák (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09) a Martin Maleček (Starostové pro Jižní Moravu), který se věnuje jiným pracovním povinnostem.

Bývalý hejtman Michal Hašek (ČSSD), který je krajským zastupitelem, během dotazů požádal Zemana, aby s novým premiérem a novými ministry prodiskutoval problém, který trápí všechny kraje. „Vláda učiní řadu rozhodnutí, která zatíží krajské rozpočty na výdajové stránce. V lepším případě na to krajům pošle nějaké peníze, nikdy ale 100 procent, někdy nepošle nic. Je to v rozporu s ústavou garantovaným právem na samosprávu a rozpočtovou samostatnost krajů," řekl Hašek. Mířil tak například na zvyšování platů sociálních pracovníků, ve zdravotnictví, školství, ale třeba i u řidičů a podobně. Hejtman Šimek k tomu řekl, že to pak omezuje investice kraje v době, kdy se daří státnímu rozpočtu a investovat by se mělo nejvíce.

Za pět návštěv Miloše Zemana v Jihomoravském kraji zaplatil kraj celkem přes dva miliony korun. Nyní chce náklady snížit, ale zatím neví přesnou částku. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) minulý měsíc odmítl uhradit plné náklady prezidentské návštěvy. Zeman v reakci na to oznámil, že pojede do kraje Olomouckého. Už na jaře se liberecký hejtman Martin Půta (STAN) vyslovil pro to, aby Hrad návštěvy prezidenta spolufinancoval.

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky Miloš Zeman, Jihomoravský kraj, Dan Ťok, návštěva, ANO 2011, Brno, vláda, dálnice, Vídeň, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ťok zůstane ministrem, prozradil dnes Zeman na jižní Moravě. Přivítala ho jen polovina zastupitelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.