Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ozvěny Konference Leadership: Důvěřujme druhým aneb Křeček není houba

Sejde se přírodovědec, youtuber, kreativec, zakladatelka úspěšné firmy, spisovatel, majitel barů a ředitel neziskovky. Ne, takhle nezačíná žádný vtip. Takto v pondělí začala Konference Leadership Brno, jež vtipem oplývala už od prvních minut. K tomu navíc přihodila tématickou pestrost a hodnotné zkušenosti z praxe. Sedm osobností ze sedmi různých odvětví lidské činnosti, jedno téma: jak vést lidi a vytvářet úspěšné pracovní prostředí.

Ústřední téma "Jak vytvářet prostředí, ve kterém jsou lidé spokojení a zároveň dosahují výjimečných výsledků?"  vykládal každý z řečníků po svém. Někteří mluvili přímo k věci, podpořeni studiemi či příklady z praxe, jiní za pomocí metafor, vtipných videí a zvláštních (zvířecích) přirovnání. 

Každá ze sedmi půlhodinových přednášek byla jiná, nějak obzvláštněná, obohacující. Každého ze sedmi řečníků jsme se po konferenci zeptali, aby rozvedl jednu ze svých přednesených myšlenek. 


Petr Ludwig

Zakladatel a ředitel GrowJOB Institute, který převádí do praxe vědecké poznatky z oblasti behaviorální ekonomie. Autor bestselleru Konec prokrastinace, nejrychleji prodávané české knihy současnosti se 17 dotisky a 75.000 výtisky, přeložené do 6 jazyků.

Jaký je úplně nejjednodušší, řekněme elementární krok, který by měl lídr udělat proto, aby zlepšil pracovní prostředí?

Klíčová věc je, že musí neustále komunikovat smysl. Když lidé dělají nějakou práci, musí vědět, jaký má užitek, čemu tím pomáhají. Aby věděli, kdo bude na konci jejich dobře odvedené práce spokojený. To platí pro každou pracovní pozici.

Potvrzují to i studie: lidé, kteří vidí více smyslu ve své práci, jsou nejenom spokojenější, ale i výkonnější. Moje rada je tedy jednoduchá: orientujte se na smysl. Smysl předchází úspěchu. 


Jak hodnotíte konferenci a kdo vás zaujal nejvíce?

Pro mě bylo nejsilnější zakončení konference Šimonem Pánkem. Člověk v tísni dělá úžasné, chvályhodné a smysluplné věci. Šimona jsem dnes viděl naživo poprvé a utvrdil mě v tom, že náš veřejný život nutně potřebuje osobnosti jako je on. Má odvahu říkat věcí upřímně, říkat věci, které jsou dnes nepopulární. Šimon má můj obrovský obdiv a děkuju mu za to, co dělá.


Jan Vlachynský

Spolumajitel podniků Bar, který neexistuje, Super Panda Circus a 4pokoje. Podnikání, které začalo s kolegou Andrejem Vališem a jejich Turbomoštem na vánočních trzích, se rozrostlo na tři věhlasné brněnské podniky ověnčené řadou ocenění v soutěži Czech Bar Awards a další barové projekty se sto stálými kolegy. Letos ho magazín Forbes zařadil mezi 30 nejtalentovanějších Čechů do 30 let, kteří pozitivně mění svět okolo sebe.

 

Na přednášce jste použil příklad “amatérského leadershipu”. V čem je jeho kouzlo?

Spousta lidí má pocit, že lídr je vždy plně profesionální, že se lídrem člověk narodí a je to role jen pro určitou sortu lidí. Leadership podle toho, jak ho chápu já, je spíš o tom najít v každém člověku tu oblast, ve kterém může být lídrem. A v tom smyslu tedy amatérský leadership - že je pro každého.

Já mám obecně rád amatérský přístup k čemukoliv. Jakmile si člověk začne myslet, že je v něčem kompletní profík a už nemá kam dál jít, tak je s prominutím v p*deli. Pokora, to je asi ta zásadní vlastnost.


Jak hodnotíte konferenci a kdo vás zaujal nejvíce?

Konference super! Od organizace, místa, formátu, poskládání programu, po catering - všechno dobrý, respekt! Navíc, z pohledu řečníka, tohle je jedna z mála akcí, kde se opravdu dopředu zajímají o to, o čem budete mluvit. Chtějí, aby to bylo nové, aby ti řečníci nemluvili o tom, co už tu zaznělo desetkrát. A to je bohužel častý případ. Takže velká spokojenost.

Šimon Pánek. Já jsem jen seděl zařezaný do židle a poslouchal. Má můj obrovský respekt za všechno, co dokázal. Pro mě je to jedna ze zásadních postav novodobého českého vývoje. Bylo mi ohromnou ctí s ním na konci stát na pódiu.


Karel "Kovy" Kovář

Významný influencer mladé generace. Talentovaný mladík, který má na YouTube přes 600 tisíc odběratelů. Celkový zásah na sociálních sítích má přes 1,4 miliónu. Patří do desítky nejsledovanějších Čechů na sociálních sítích. Na jeho kanálu narazíte na satirická videa, která mají až milióny zhlédnutí. Letos jej časopis Forbes zařadil mezi 30 nejtalentovanějších Čechů do 30 let. O jeho životě influencera byl natočen film, který aktuálně běží v kinech s názvem Nejsledovanější. V listopadu vychází také jeho knížka s názvem OVŠEM.

Jak myslíš, že by měli lídři (například starších generací) pracovat s mladými lidmi, s mileniály?

Já vždycky říkám, že je velmi důležité snažit si rozumět, snažit se komunikovat, snažit se bavit. Poslední dobou jezdím dost po základkách a po středních a spousta mladých mi říká: rodiče mají ten přístup, že YouTube je špatný. I když se s nimi o tom chci bavit a chci jim to ukázat, oni o to nemají zájem.Což mě přijde jako prvotní blokování jakéhokoliv dialogu a vytváří to mezery, bloky. Na druhou stranu chápu i rodiče, pro které je to nové a neznámé.

Obecně bych asi poradil vytvořit si s mladými vztah. Vytvořit takovou atmosféru, ve které se dítě nebude bát mluvit. Věřím, že mluvit mezi sebou je klíč. Ať už jsou to odlišné politické názory, ať už jsou to odlišné generace. I dva zdánlivě vzdálení lidé vždy mohou přijít na společnou řeč a zjistit, že nejsou vlastně tak moc jiní.


Michal Pastier

Spolumajitel a kreativní ředitel v Zaraguza, Bigname, Exponea. Nejznámější slovenský kreativec. V roce 2015 byl magazínem Forbes ohodnocen jako nejtalentovanější osoba slovenského byznysu do 30 let. O rok později byl zařazený mezi Top 100 evropských inovátorů podle Financial Times. Je také nejmladším držitelem prestižního ocenění FILIP za výjimečný přínos do slovenské reklamy.

Na přednášce jste se (mimo jiné) zmínil o kritice, jak může člověk kreativně čerpat z kritiky?

Nejdůležitější je v klidu si kritiku vyslechnout. Může totiž obsahovat spoustu objektivních poznatků. Kritika je absolutně v pořádku a je důležitá.

Na druhou stranu je důležité odfiltrovat, co je reální kritika a co je nedostatek informací v kontextu: jaké byly cíle, jaký kontext. Člověk musí odfiltrovat to, co lidi nevidí - co je jen dojmologie, obyčejná líbivost - od objektivních faktů. Musí jít po objektivních, reálných faktech.


Jak hodnotíte konferenci a kdo vás zaujal nejvíce?

Mně se na této konferenci líbila zejména různorodost řečníků a přitom velmi podobné výsledky, ke kterým tito zkušení lidé přišli. Ačkoliv to byli lídři z různých segmentů, z různých firem, z různých institucí, každý si prošel tím, že musel přenechat svobodu a zodpovědnost rozhodování ostatním.

Ačkoliv byl každý úplně jiný, každý zjistil, že tam musí být ta důvěra, že tam musí být ta volnost nechat kompetence ostatním. Proto ani nemůžu vypíchnout jednoho konkrétního řečníka. Byl jsem nadšený z té různorodosti řečníků a z faktu, že tato konference vůbec takto vznikla.


Petr Jan Juračka

Popularizátor vědy, profesionální fotograf, řečník a vědec na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. V současné době se věnuje vlastnímu populárně naučnému pořadu v komerční televizi a natáčení přírodovědných dokumentů. Mimo jiné je držitelem světového rekordu - se svým dronem natáčel na nejobávanější osmitisícovce K2.

Povězte, je něco, z čeho by si lídři vzít z přírody příklad?

To je otázka. Spíš by bylo lepší, kdyby si ho nebrali (smích). Příroda je krutá. Náš svět lidí je tomu naštěstí dost vzdálený a nemá v tomhle smyslu úplně tolik společného. V okamžiku, kdy bychom byli moc animální, tak ti pracovití - ti nelídři - by byli v pr......no, vy víte kde (smích).

Lídr by se měl dobře, všichni pod ním by však trpěli. Bylo by dobré zůstat humánní.


Jak hodnotíte konferenci a kdo vás zaujal nejvíce?

Já jsem přijel až na svoji přednášku, to by nebylo fér. Ale konference se mi jinak líbila strašně moc!


Jaroslava Valová

Založila společnost SIKO KOUPELNY & KUCHYNĚ v roce 1991 v jihočeských Čimelicích. Podnikání začalo v rodinném obýváku a postupem času se firma stala jedničkou na trhu koupelen v ČR i SR. Jaroslava získala několik ocenění, například výjimečná žena českého byznysu, manažerka a podnikatelka roku. Lidé se na ni obracejí s otázkou, jak zvládnout mezigenerační předávání rodinných firem a jak posilovat disciplínu v pracovních týmech.

Vaše přednáška měla název "Myslete vždy na druhého v řadě". Jak jste to myslela?

 

Je to o respektu k druhému. Já musím pracovat a předávat informace tak, aby to bylo dobře zpracovatelné pro toho, kdo jde po mně. Aby mohl na mou práci bezproblémově a co nejrychleji navázat.

V tom tkví kvalita práce. Kvalita toho, co předvádíme my, vytváří kvalitu práce druhých.

 


Jak hodnotíte konferenci a kdo vás zaujal nejvíce?
​Konference mě opravdu nadchla. Líbil se mi ten široký záběr všech řečníků. U pana Pánka jsem měla mrazení v zádech, byla jsem potěšená, když jsem cítila, že tu ještě existuje takhle silná společenská zodpovědnost. Mělo to hloubku a tu já oceňuji.

Ze začátku jsem byla trochu na rozpacích, jestli tu jako příslušník starší generace vůbec mám co dělat. Naštěstí mě poté oslovilo spoustu lidí, že se jim to líbilo. Myslím, že hodnoty a disciplína stále lidi oslovují a jsem za to ráda.

Velice se mi líbil Kovy. Na internetu ho sleduji, ačkoliv je mi 70 let. Jsem moc ráda, že mezi mladými jsou lidi, kteří chtějí být zároveň šoumeni a zároveň cítí zodpovědnost a oslovují mladé lidi takovýmto způsobem.


Šimon Pánek

Spoluzakladatel a ředitel Člověka v tísni, největší neziskové organizace ve střední a východní Evropě. Věnuje se zajišťování pomoci do válečných oblastí, rozvoji vzdělávání a drobné ekonomiky v Africe. Šimon je původně biolog a studentský vůdce z roku 1989. Vede rostoucí neziskovou organizaci a motivaci lidí staví na nefinančních podnětech.

 

Jaká je nejdůležitější vlastnost, kterou by měl mít opravdový lídr?

Myslím, že je to odvaha jít proti proudu a proti většině. Třeba v dnešní době. Jít proti tomu, že je normální podporovat sobeckost, netoleranci, nesolidární chování. Já si myslím naopak, že bychom v sobě měli hledat to lepší. A snažit se být solidární mezi sebou, nebo i k pár stovkám či tisícovkám uprchlíků.

Nikdy bychom se neměli nechat zatlačit do kouta argumenty, že jsme na tom špatně a tím pádem bychom se měli i k sobě chovat špatně. Máme přeci na víc.

Ani si nemyslím, že by lidé u nás byli z podstaty špatní nebo sobečtí, naopak. Vždyť jsme všichni rádi v pohodě. Rádi se chováme k druhým mile a jsme rádi, když se lidé chovají mile k nám. Ten, kdo nám většinou otravuje život, jsou politici. Ti špatní. A špatných politiků máme bohužel víc, než těch dobrých.

Jak hodnotíte konferenci a kdo vás zaujal nejvíce?

Abych byl upřímný, nebyl jsem na celé konferenci, přijel jsem zhruba v půlce, takže nemůžu úplně porovnávat. Mě hrozně zaujal Kovy. Že někdo v 21 letech přemýšlí takhle zodpovědně. On ví, kolik ho poslouchá a následuje lidí a že nese zodpovědnost za to, co jim bude předávat. Takhle kdyby se choval každý, koho lidi poslouchají, tak je naše společnost daleko lepší.


Barbora Pečeňová 

Organizátorka akce, moderátorka. Konzultantka a lektorka ve vzdělávacím institutu GrowJOB. Byla u startu projektu Konec prokrastinace. V Brně vede kurzy pro veřejnost. Specializuje se na oblast hodnotového leadershipu, budování firemní kultury a firemní vize. Před čtyřmi lety s Veronikou Dohnalovou založily Konferenci Leadership.

Jaké jsou pocity na konci konference?

Úleva (smích). Úleva z toho, že všechno klaplo a jsou pozitivní ohlasy. Je opravdu spoustu věcí, které se můžou pokazit. Něco si vysníte a nemusí se to stát. Když si to vysníte a ono se to povede, je to super!

V jakém duchu jste letos vybírali řečníky?

Od začátku se snažíme klást důraz na pestrost. Letos se to povedlo. Bylo to velmi pestré a myslím, že dost kurážné. Byl to už čtvrtý ročník a je velmi těžké přinášet něco nového a neobjeveného, proto jsme zvolili odvážnější cestu.

První blok byl řekněme klasicky byznysový. Prostřední byl trochu odjinud - dva pánové z 30 pod 30 (žebříček mladých a úspěšných lidí časopisu Forbes, pozn. red.). A u posledního bloku jsme se snažili, aby to bylo více out of the box - proto tam byl přírodovědec, který to pojal velmi svérázně, a nezisková sféra. Pestrost (smích).

Jediné, co bych vám letos vytknul, je malý počet žen mezi řečníky..

S tím je problém každý rok. Letos tu měly vystoupit ženy dvě, avšak jedna řečnice musela svou účast měsíc před akcí zrušit. Bohužel.

My se opravdu snažíme dostat sem více žen. A není to tak, že by nebylo z čeho vybírat. Máme opravdu dlouhý list inspirativních žen, které oslovujeme. Bohužel, není jich moc, které by veřejně vystoupily. Doufejme, že aspoň přítomnost paní Valové jim dodá odvahu.

Bude příští rok ještě odvážnější?

V odvážném tempu hodláme pokračovat! (smích)

Máte nějaké vysněné jméno, které byste na konferenci chtěla dostat?

Jedno mám. Opravdu vysněné. Je to úžasná žena, renomovaná architekta. Paní Eva Jiřičná.


Pokud vám stále vrtá hlavou, proč "křeček není houba", hlavně si nepořizujte křečka a mixér. 

(Houba se totiž sama složí, možná)

Foto Konference Leadership Brno

Štítky konference, křeček, přednáška, Brno, Šimon Pánek, Forbes, Jaroslava Valová, Člověk v tísni, Petr Ludwig, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ozvěny Konference Leadership: Důvěřujme druhým aneb Křeček není houba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.