Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jih Moravy přijede prezident Zeman. Kraj však nehodlá platit stejné sumy, jako dříve

Jihomoravský kraj výrazně sníží své výdaje za návštěvu prezidenta Miloše Zemana při jeho návštěvě v kraji od 29. listopadu do 1. prosince. Podle mluvčí kraje Moniky Brindzákové chce kraj jednat s péčí řádného hospodáře a snaží se snižovat náklady obecně. Za poslední třídenní květnovou návštěvu prezidenta kraj zaplatil přes 700.000 korun. Kolik zaplatí teď, bude jasné až po závěrečné fakturaci.

„Kraj uhradí ubytování a stravu pro prezidentský pár a nejbližší tým pana prezidenta. Dojde k výraznému snížení nákladů ze strany krajského rozpočtu. Kolik to ale bude, budeme vědět až po závěrečné fakturaci," uvedla Brindzáková. „Taková je i dohoda s protokolem pana prezidenta," dodala mluvčí. Jihomoravský kraj od roku 2013 zaplatil za čtyři Zemanovy třídenní návštěvy přes dva miliony korun.

Otázku úhrady prezidentských návštěv ze strany krajů minulý měsíc otevřel hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL), když odmítl hradit z rozpočtu kraje plné náklady prezidentské návštěvy. Zeman v reakci na to oznámil, že pojede do kraje Olomouckého. Už na jaře se liberecký hejtman Martin Půta (STAN) vyslovil pro to, aby Hrad návštěvy prezidenta spolufinancoval. Prezidentovy cesty po České republice přijdou kraje na statisíce korun.

Zemanova návštěva v roce 2013 stála Jihomoravský kraj za ubytování a občerstvení skoro 200.000 korun, o rok později už přesáhla půl milionu korun. Loni se náklady pohybovaly okolo 670.000 korun a letos v květnu přesáhly 700.000 korun.

„Rozdíl ve vyúčtování vyplývá z rozdílného počtu osob v doprovodu pana prezidenta. Rozdíl mezi vyúčtováním za rok 2016 a 2017 souvisí se skutečností, že v roce 2016 nebyla první dáma (Ivana Zemanová) součástí celé návštěvy, zatímco v roce 2017 ano. Proto bylo po celou dobu hrazeno ubytování a strava i pro ni a její doprovod," doplnila Brindzáková.

Zeman navštíví jižní Moravu od 29. listopadu do 1. prosince. Kromě Brna uvidí i Moravský Krumlov, Strážnici, Bučovice nebo Letovice.
 

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky zeman, prezident, návštěva, Jihomoravský kraj, náklady, Miloš Zeman, Morava, Jiří Čunek, KDU-ČSL, Ivana Zemanová, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jih Moravy přijede prezident Zeman. Kraj však nehodlá platit stejné sumy, jako dříve  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.