Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Česku darovali do Národní potravinové sbírky nejvíce jídla v historii

Dvanáct hodin žilo v sobotu 11. listopadu celé Česko Národní potravinovou sbírkou. Sbírka již tradičně na prahu adventu mobilizovala obyvatele České republiky k pomoci potřebným – a opět úspěšně. Letos sbírka vynesla rekordních 926 000 porcí jídla, které pomohou před Vánoci v domácnostech osamělých seniorů, samoživitelek a jejich dětí, rodin ve finanční tísni, v azylových domech – zkrátka všem lidem v nouzi. Do 5. ročníku se v tomto roce zapojilo 750 prodejen z řetězců Tesco, Globus, Penny Market, Kaufland, Albert, Lidl, BILLA, Makro, dm drogerie markt a ROSSMANN. Sbírku organizuje platforma Byznys pro společnost. Záštitu nad sbírkou převzal ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Během dne jsme potkali řadu úžasných lidí, kteří přišli darovat, a setkali jsme se s množstvím silných příběhů lidí, kteří potřebují naši pomoc. Chci všem poděkovat za 926 000 porcí jídla, které jsou už nyní na cestě k potřebným. Je to o skvělých 139 000 porcí více než loni,“ řekla za organizátora sbírky Pavlína Kalousová, předsedkyně Byznys pro společnost. „Sbírka ukázala, že nejsme lhostejní k lidem v tíživé životní situaci. Ceníme si každého daru, doslova každé instantní polévky, ale samozřejmě nás těší, že letos byla řada dárců opravdu štědrá. Zajistila tak 370,4 tun trvanlivých potravin a 41,5 tun drogistického zboží,“ dodává Pavlína Kalousová. Jde o předběžné výpočty, které budou ještě verifikovány.

Národní potravinová sbírka byla letos ve všech ohledech rekordní. Zapojilo se o 90 prodejen více, vybralo se víc o 58 tun trvanlivých potravin (loni 312 tun) a o 36,9 tun drogistického zboží více (loni 4,6 tun).

Lidé darovali trvanlivé potraviny jako například konzervy, sterilovanou zeleninu, luštěniny, těstoviny, rýži, instantní polévky a dětské výživy a drobné cukrovinky. Potěšitelné bylo, že lidé reagovali na prosby organizátora sbírky a často letos darovali i masové a rybí konzervy a další výživově kvalitní potraviny. Z drogistického zboží to pak byly dětské pleny, hygienické vložky či sprchové gely.

Lidé v brněnském Globusu byli druzí nejštědřejší v republice

Nejvíce potravin a drogerie se vybralo prodejně Tesco v Praze 10 v Edenu, kde lidé darovali 8,1 tun. Mimo Prahu byli nejštědřejší zákazníci v Globusu v Brně se 4,2 tunami a Globusu Olomouc (3,2 tuny) a Pardubicích (3,1 tun).

Pokud se podíváme na výsledky v jednotlivých krajích, tak k největšímu meziročnímu nárůstu objemu darovaných trvanlivých potravin a drogistického zboží došlo na Vysočině – obyvatelé tohoto kraje vybrali 17,7 tun, což je o 107,9 % víc než loni. Druhý největší nárůst zařídili dárci v Libereckém kraji (75 %) a „bronz“ pro svůj kraj zajistili obyvatelé Zlínského kraje (66 %). Objemy dobročinných nákupů tradičně v jednotlivých krajích souvisí s počtem obyvatel a není tedy překvapením, že nejvíce se vybralo v Praze (105 tun). „Potěšilo nás, že ve všech krajích bez rozdílu byli dárci letos více štědří a vybralo se všude napříč republikou více potravin i drogerie,“ říká Pavlína Kalousová.

„Národní potravinová sbírka by se nemohla uskutečnit bez dobrovolníků, kteří v kuchařských zástěrách s logem „Potraviny pomáhají“ informovali ve všech obchodech zákazníky, rozdávali seznamy s doporučenými potravinami, vybírali zboží od dárců, třídili ho a připravovali k transportu. To vše ve svém volném čase a s neuvěřitelným nadšením a snahou pomoci dobré věci. Letos jich bylo 4314, což je o 745 více nadšenců než loni,“ říká Zuzana Krmelová, koordinátorka Národní potravinové sbírky z platformy Byznys pro společnost.

Pomoc půjde potřebným

Pomoc po zabalení dobrovolníky putovala do skladů České federace potravinových bank, NADĚJE, Armády spásy a Charity Česká republika. „Je skvělé, jak Národní potravinová sbírka mobilizuje českou veřejnost, aby pomohla potřebným lidem. Jde o výraznou podporu, která umožní zaplnit sklady potravinových bank, z nichž pak rozdělujeme darované potraviny a hygienické prostředky mezi neziskové a charitativní organizace,“ říká Alše Slavíček, předseda České federace potravinových bank, a doplňuje. „Letos se do sbírky zapojilo všech 14 potravinových bank a tím je zaručeno, že pomoc doputuje do každého regionu v Česku. S distribucí nám pomůže více než 300 partnerských neziskových organizací, které pomáhají potřebným.“

I letos již potřetí byla výhradním přepravním partnerem sbírky společnost Raben Logistics Czech, která večer po sbírce převezla darované potraviny z více než 80 prodejen v devíti krajích republiky do potravinových bank a různých neziskových organizací. „Našim zapojením chceme ukázat, jak nezbytná je logistika a přeprava v každodenním životě. Žijeme v době přebytku, i když si to často nepřipouštíme. Rádi proto využíváme příležitost podílet se na projektu, který poukazuje na tuto skutečnost a zároveň umožňuje pomáhat lidem, kteří se ocitli v nouzi,“ vysvětluje důvod zapojení Jakub Trnka, generální ředitel společnosti Raben pro Českou republiku a Slovensko.

Do sbírky je letos zapojily řetězce Tesco, Globus, Penny Market, Kaufland, Albert, Lidl, BILLA, Makro a dm drogerie markt a ROSSMANN. Potraviny darovali někteří výrobci: například Hamé, Penam, Kostelecké uzeniny, Tatra a Altin Jm group. Sběrná místa, kde bylo možné potraviny darovat, otevřely ve svých prostorách například Česká rozhlas, Sodexo, Český rozhlas, ABRA, Ipsos či MŠ U Uranie.

Tisková zpráva

Štítky jídlo, Česko, Globus, Tesco, Lidl, Billa, Kaufland, Penny Market, Dm-drogerie markt, Rossmann

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Česku darovali do Národní potravinové sbírky nejvíce jídla v historii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.